Sağlık İşte gıdaları taze tutmanın yolları!

İşte gıdaları taze tutmanın yolları!

Paylaş
İşte gıdaları taze tutmanın yolları!

Dünyada bunca aç insan varken aldığımız gıdaları taze saklamayı bilmediğimizden çoğu zaman ziyan ediyoruz, çöpe döküyoruz. Bazen de vakitsizlikten, yiyebileceğimizden fazlasını satın aldığımızdan bayatlamasına neden oluyoruz. Aynı zamanda para da kaybediyoruz

İstanbul Florence Nightingle Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil gıdaları taze saklamanın pratik yollarını anlattı:

Haberin Devamı

MUZU DİĞER MEYVELERİN YANINA KOYMAYIN

-Elmanın üstünde çürük görürseniz hemen diğerlerinin yanından kaldırın, çürük elma sağlamların da bozulmasına neden olur.

-Muzun tazeliğini korumak için salkımın kökünü naylon filmle sarın. Diğer meyvelerin yanından uzak tutun. Muzun salgılayacağı yüksek miktarda etilen gazı, diğer meyvelerin olgunlaşmasını ve bozuşmasını hızlandırır.

-Böğürtlen, yaban mersini, frambuaz, kızılcık, ahududu benzeri meyveleri hafif sirkeli suda saklarsanız küflenmelerini ve yumuşamalarını önlersiniz. Bunun için bir ölçü elma sirkesi veya beyaz sirkeyi 10 ölçü suyla sulandırmanız yeterli.

-Domatesleri,güneş ışığından uzakta, oda ısısında veya buzdolabında tek kat halinde, kökleri üstte kalacak şekilde saklayın. Plastik poşette saklarsanız daha kolay bozulur.

Haberin Devamı

-Kıyılmış veya püre yapılmış avokadonun ortasını çukurlaştırın, üzerine limon suyu veya zeytinyağı püskürtün. Plastik kapak veya filmle kapatıp buzdolabında tutun. Bu şekilde kararmasını engellersiniz. Bütün haliyle çabuk olgunlaşmasını isterseniz birkaç gün oda ısısında muz veya elma yanına bırakın.

PATATES VE SOĞANLARI AYNI YERDE SAKLAMAYIN

-Salata için aldığınız yeşillikleri ıslaksa önce salata kurutucusunda çevirip kurutun. Açıkta bekletip kurutursanız öz suyunu kaybeder! Geniş bir kaseye koyup üzerine nemini alması için gazete kağıdı yerleştirin. Sıkı bir plastik kapakla veya naylon filmle kapatın.

-Patatesleri soğanların yanında saklamayın yoksa daha kolay filizlenirler. Elmaların yanında saklarsanız filizlenmeyi engelleyebilirsiniz.

-Kuru soğanı boru gibi bir file içine, tespih tanesi şeklinde tek tek dizip aralarına düğüm atarak saklayın. File yerine eski bir pantolonun bacaklarını da kullanabilirsiniz yeterki soğanlar birbirine temas etmesin.

-Yeşil soğanı ıslaksa önce kurutun. Bıçakla kıyın. Boş bir plastik su şişesine doldurup buzluğa yerleştirip saklayın. Gereğinde kullanacağınız kadarını tencereye serperek boşaltın.

-Mantarlar kese kağıdı içinde, kuru serin bir yerde veya buzdolabında saklanabilir. Plastik kapalı kapta saklanmamalıdır. Bu durumda nemimi atamayacağından bozulmaya bağlar.

BAHARATLARIN TAZE KALMASI İÇİN...

Haberin Devamı

-Adaçayı, biberiye, kekik gibi taze baharatları kıyıp zeytinyağı ile doldurulmuş küçük buz kalıplarının içine koyarak dondurabilirsiniz. Gereğinde ihtiyacınız kadar donmuş parçayı çıkarıp yemek yaparken kullanabilirsiniz.

-Maydanoz, fesleğen, reyhan gibi taze baharatları, kökten hafif kesip su dolu bardakta ve üzerini hava geçirmeyecek şekilde naylon filmle kaplayıp buzdolabında daha uzun süre koruyabilirsiniz.

-Kekik gibi yağlı taze baharatları yapraklarını gevşek tutacak şekilde, köklerini bağlayıp ters asarak mutfakta saklayabilirsiniz.

-Taze zencefil kökü de dondurularak daha uzun süre taze saklanabilir. Gereğinde donuk şekilde rendelenebilir veya kıyılabilir.

PEYNİRİN KURUMASINI NASIL ENGELLERSİNİZ?

-Kesilmiş peynirin kurumasını engellemek için kesilen yüzeyini tereyağı sürerek kaplayabilirsiniz.

-Peynir naylon filmle kaplanmamalı. Uzun süre dayanması için yağlı veya mumlu kağıda sarıldıktan sonra plastik poşete konulabilir.

Haberin Devamı

-Uygun şekilde paketlenen peynir, buzdolabının çok soğuk olmayan bir yerinde saklanmalıdır.

KURUYEMİŞLERİ KÜFTEN KORUYUN

Nem ve sıcak, kuruyemiş üzerinde küf mantarı ve zehiri oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden, vakumlu ambalajda ve buzdolabında tutulursa daha uzun süre taze olarak saklanabilir.

İŞTE SİZE PRATİK BİLGİLER

* Süt gibi kolay bozulan gıdaları, sık sık açılan ve bu yüzden oda sıcaklığından daha kolay etkilenen buzdolabı kapağında değil, buzdolabının orta iç raflarında saklayın.

* Et ile farklı gıdaları aynı rafta tutmayın, varsa mikrop bulaşmasını kolaylaştırırsınız.

* Çiğ ete dokunursanız elinizi yıkamadan diğer gıdalara dokunmayın.

* Gıdalara bulaşıp bunama benzeri alzheimer hastalığına neden olabileceğinden, alüminyum esaslı saklama veya pişirme kapları kullanmayın.

* Buzdolabınızı tıka pasa doldurmayın. Soğuk hava dolaşımı yetersiz olursa gıdalar eşit şekilde soğutulamaz, sıcak kalan bölgelerdeki gıdalar kolaylıkla bozulabilir.

Haberin Devamı

* Meyve, sebze ve etleri küçük parçalar halinde doğrayarak buzdolabına koyarsanız havayla temas eden yüzeyi daha geniş olduğundan daha kolay bozulurlar. Mümkün olduğunca bütün olarak saklayın.