Yaşam İşte internetin karanlık yüzü!

İşte internetin karanlık yüzü!

Paylaş
İşte internetin karanlık yüzü!

İşte internetin karanlık yüzü!

Yazılım şirketi McAfee’nin gerçekleştirdiği "Gençlerin İnternetteki Gizli Hayatları" başlıklı araştırma, 10-17 yaş grubundaki kullanıcıların online davranışlarıyla ilgili önemli bilgileri ortaya koydu.

Haberin Devamı

Bu erişimcilerin yüzde 69’u sosyal paylaşım sitelerinde anlık durumlarını paylaşırken bulundukları yerin bilgisini de iletiyor, yüzde 28’i gerçek hayatta tanımadığı kişilerle internette sohbet ediyor, yüzde 43’ü gerçek ismini, yüzde 24’ü e-mail adresini, yüzde 18’i fotoğrafını ve yüzde 12’si cep telefonu numarasını yabancı kişilerle paylaşıyor.

Araştırma, tüm olumsuz örneklere rağmen söz konusu erişimcilerin yüzde 50’sinin, "internet üzerinden taciz" olarak da tanımlanan "siber-zorbalığa" karşı ne yapacağını bilmediğini de ortaya koyuyor. Sanal ortamda, özellikle gençlerin birbirlerine hakaret etmeleri, iftiralarda bulunmaları, özel bilgilerini ya da uygunsuz görüntülerini zarar vermek kastıyla kullanmaları sık yaşanıyor.

Haberin Devamı

Araştırma, 10-17 yaş grubundaki bu kullanıcıların yüzde 87’sinin internete evinin dışında bulunan mekanlardan, yüzde 54’ü arkadaşının/akrabasının evinden, yüzde 30’u cep telefonundan ve yüzde 21’i oyun konsolundan, bağlandığını ortaya koyuyor. Bu gruptakilerin yüzde 23’ü ise şifresiz kablosuz ağları kullanarak internete giriyor.

Gençlerin yüzde 42’si ailelerine internette ne yaptığını söylemiyor, yüzde 36’sı ailelerinin onları izlediklerini bildikleri zaman başka şeyler yapmayı tercih ediyor, yüzde 38’i ailesi odaya girdiğinde bulunduğu sayfayı kapatıyor, yüzde 32’si bilgisayarı kapatırken tarayıcının geçmiş sayfa bilgilerini bile temizliyor, yüzde 55’i internette ne yaptığını ailesinden saklıyor.

Gençlerin yüzde 27’si bilgisayarlarına zararlı yazılımlar bulaştırıyor. Kullanıcıların yüzde 46’sı ücretsiz sitelerden müzik ya da video indirdiğini kabul ediyor.

Milliyet