Gündem İşte İstanbul'da 1 Mayıs önlemleri

İşte İstanbul'da 1 Mayıs önlemleri

Paylaş
İşte İstanbul'da 1 Mayıs önlemleri

İstanbul Valisi Muammer Güler, Taksim Meydanı'nın da dahil olduğu 1 Mayıs güvenlik önlemlerini açıkladı

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda kutlama yapılacağını hatırlatarak, "Yeterli güvenlik önlemi aldırılmış durumda" dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler'e, Avustralya Valisi Quentin Bryce'nin nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından Vali Güler 1 Mayısla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlardı.

"YETERLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI"

Vali Güler, "Çarşamba saat 14.00' te İstanbul İl Güvenlik Komisyonu bir toplantı yaparak son hazırlıkları da değerlendirmiş olarak. Alınacak tedbirleride tekrar gözden geçirmiş olacağız. Sayılara takılıp kalmıyoruz. Yeterli güvenlik önlemi aldırılmış durumdadır. Önemli olan emek ve dayanışma gününün emekçilerin şölen içinde bunu kutlama havasıdır. Daha öncede ifade ettiğim gibi geçmiş yaşanan olumsuzlukları bir daha yaşanmayacağı bir şölene dönüştürmektir" dedi

"GELECEK İÇİN REFERANS OLACAKTIR"

Vali Güler,"Sendikalrın işçi ve memur sendika konfederasyonlarının bu konuda da uğraşları var" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:" Büyük oranda tedbirler tespit edilmiş durumda. Biz amacına uygun bir şekilde Taksim'in bir miting alanı olmadığını bilmemize rağmen kanunun öngördüğü bir istisna var. Kanun 4. maddesinin b fıkrasında 'kanunlara uymak kendi amaç ve sınırları içinde kalmak kaydıyla' diyor. Tabii ki biz bunun yerine getirileceğine inanıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha geniş daha görkemli kutlamalarında bir referansı olacaktır. Başlangıç olacaktır bir tabunun yıkılması anlamında önemli olduğu değerlendirilmektedir. İstanbullularında bundan rahatsız olmamaları lazım. alınan tedbirlerin başklarının özgürlüklerini kısıtlamaması lazım biz bu konuda işçilerimize emekçilerimize güveniyoruz. Onlarla beraber yapacağız bu tedbirleri yürüteceğiz. Bir sıkıntı yaşanmayacağına inanıyorum"

"HER İHTİMALE KARŞI TEDBİR VAR"

Vali Güler, "Devletin her anlamda her ihtimale karşı alınmış tedbirleri vardır. Biz bunların hiçbirinin hayata geçirilmesini istemiyoruz. Elbetteki o gün biraz trafik yönünden bir cumartesi günü olması yönünden resmi tatil günü olmasıda düşünülerek o olana gelecek olanların tabiki o şölene katılacakların özgürlükleri güvenlikleri kadar dışardakilerinde başkalarınında güvenlikleri önemli. Çok sayıda bir katılımın olacağı etkinlikte her türlü ihtimal trafik, sağlık, güvenlik, diğer ticari faaliyetin devamı oradaki işyerlerinin faaliyetini sürdürmesi. Bütün ihtimalleri değerlendirererek her türlü planlamaları arkadaşlarımız yaptılar" ifadelerini kullandı.

"SIKINTI YAŞANMAMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

Vali Güler, "Sendikalarda bize bu konuda yardımcı olacaklar. Alan içinde güvenlik önlemlerinde ve alana gelirken değişik yerlerdeki bir yaklaşım söz konusu biliyorsunuz. O gün Mecidiyeköy tarafından, Halaskargazi tarafından Şişhane tarafından ve Dolmabahçe tarafından alana gelişler olacak. Onların hepsini planlaması yapıldı. Bir sıkıntı yaşanmamasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu. Bir sıkıntı yaşanması durumunda Taksim'in bir daha 1 Mayıs için açılamayacağı yönünde iddialara ilişkin sorulara Vali Güler, "Ben o ihtimalleri değerlenirmek istemiyorum ama tabii bir şölen havasında kutlanırsa gelecek yıllar için öenmli bir referans olacak" açıklamasında bulundu.

"MAÇLARIN PROGRAMINI BOZMAK İSTEMİYORUZ"

'1 Mayıs'ın olduğu gün İstanbul'da ve çeşitli illerdede maçlar olacak güvenlik açısından bu sıkıntı olur mu?' şeklindeki soruya Vali Güler, "Zaten planmış maçlar vardı. O akşam saat 20:00'da Kadıköy'de ve Olimpiyat Stadı'nda maçlar var. Futbol Federasyonu bu konuda bize görüşümüzü sordular. Maç programındaki değişikliğin takımlar açısındanda nazara alarak biz gerekli güvenlik önlemlerini alacağımızı ifade ettik. O gün için stadlardaki özel güvenlik elamanların sayısını biraz artırmak süretiyle maçların programını bozmak istemiyoruz. İstanbul polisimiz o gün yoğun bir mesai yapacak. O saatler zaten toplantının sona erdiği saattir. Güvenlik önlemini aldırmakla herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır" diye konuştu.

"DEMOKRATİK AÇILIMIN GETİRECEĞİ YENİ ANLAYIŞLAR"

'1 Mayıs'da Taksim'in açılmasını demokratik açılıma benzetmeniz var bu konuda neler söyleyeceksiniz?' sorusuna Vali Güler," Bir soru üzerine ifade etmiştim. Tabiki demokratik açılımın hayatın her alanında getireceği yeni anlayışlar var. Geçmişteki olumsuzlukları hiçkimse artık yeniden kimse gündeme getirmesin artık. Daha güzele, daha iyiye doğru bir yani anlayışın, milli birlik ve kardeşlik projesinin hayata geçirildiği böyle bir ortamda özgürlükleirn daha yaygın geliştirilmesi lazım. Bakın işte bununla ilgili Anayasa değişikliği çalışmaları var. Benzeri mevzuat çalışmaları, gelecek Avrupa Birliği ile ilgili entegrasyon çalışmalarının daha da ileriye götürülecek. Emekçilerin bu konuda yeni talepleri var. Bunlarıda dikkate alacaz. Türkiye hep daha iyiye daha güzele gitsin . Bütün bunlar şiddet olmadan olsun. Devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğüyle ilgili hasasiyetlere saygı gösterilerek, Cumhuriyetimizin, devletimizin temel ilkelerine, herkesin saygı gösterdiği ortamda başklarının özgürlüklerinide yok saymadan, insanların kendilerini ifade etme herzaman önemli bir hak olduğuna inanıyoruz. Bunu gereğince uygulamaya çalışacağız. Onlardan da anlayış bekliyoruz. Emek ve dayanışma günümüz kutlu olsun şimdiden" ifadelerini kullandı.

"SIRASELVİLER, KAZANCI VE İSTİKLAL CADDESİ"

Konuşma kürsüsü nereye konulacağının belirlendiğini belirten Vali Güler, "Alan nereye konulacak onu arkadaşlarımızla birlikte giriş çıkış noktalarına en uygun gelecek şekilde ayarladılar. O gün için biz Sıraselviler, Kazancı ve İstiklal Caddesi'ne girişleri kapatıyoruz. Çünkü orası hem girişte hem dağılışta geçmişte bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Oradaki ticari hareketliliğide etkilesin istemiyoruz" dedi.

"Biz alanı çok geniş ortamda bariyerleyeceğiz" diyen Vali Güler, "Oraya girişler kontrollü 3 ayrı noktadan kontrolle gelecekler. Giriş noktalarında güvenlik güçlerinin yanında sendikaların görevlendirdiği kişiler de orada olcaklar. Polisimize yardımcı olacaklar. Kürsünün konulacağı yerle ilgili önceden bir planlama yapıldı. Çarşamba günü bunları son kez gözden geçireceğiz" açıklaması bulundu.

Serpil KIRKESER - İSTANBUL - DHA

3