Ekonomi İşte mahalle baskısı

İşte mahalle baskısı

Paylaş
İşte mahalle baskısı

Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, mahalle baskısı nedeniyle bira satış noktalarının 100 binden 83 bine düştüğünü söyledi

100 BİNDEN 83 BİNE İNDİ

Haberin Devamı

Efes Pilsen Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, 4 yılda 17 bin bira satış noktasının kapandığını ya da bira satışından vazgeçtiğini söyledi.

Ağırbaş, Efes Pilsen Turizm Eğitimleri Projesi’nin Şanlıurfa’da gerçekleştirilen bölümünün sertifika töreninde, “Burada kazandığımızı bu ülkeye yatırma prensibini sürdürüyoruz. Türkiye’de hedefimiz pazarı büyütmek. Ama son dört yılda mahalle baskısı nedeniyle bira satışından vazgeçen satış noktası sayısı 100 binden 83 bine indi” dedi.

RUHSAT ALMAKTA ZORLANIYOR

Satış noktası açmakta zorlandıklarını belirten Ağırbaş, şunları söyledi: “Türkiye’de kişi başına bira tüketimi 12-13 litre. Bu, Avrupa’da 100 litre. Satış noktaları ruhsat almakta ve yenilemekte zorlanıyor. Satış noktası açacak olanlar mahalle baskısı nedeniyle kiralık yer bulamıyor. Bira, bakkallar için çok önemli bir gelir kaynağı. Sadece rakı, bira ve sigara bir bakkalın cirosunun yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu ürünler gidince bakkallar zarar ediyor ve kapanmak zorunda kalıyor.”

Haberin Devamı

RUSYA'DA ALACAK MARKA KALMADI

Rusya’da 9 yıl önce 50 bira şirketi olduğunu söyleyen Tuğrul Ağırbaş, “7-8 şirket kaldı. Rusya’da 450 milyon dolarlık şirket aldık. Alacak şirket kalmadı. Ama belli olmaz” dedi.

2009 itibarıyla Avrupa’da bira grubu olarak 5’inci, dünyada 13’üncü sıraya yükseldik. Hacmimizin büyük kısmı Rusya’dan geliyor. Özellikle Rusya’da gelinen nokta Türkiye bira pazarının 1.5 katına ulaştı” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE FİYATIN YÜZDE 52'Sİ VERGİ

Tuğrul Ağırbaş, “2009’da biradaki Özel Tüketim Vergisi yüzde 45 arttı. ÖTV artışını tüketiciye yansıtmak istemiyoruz. Ancak son zamlarla satış fiyatının yüzde 52’si ÖTV ve KDV’den oluşur hale geldi. Son beş yılda Türkiye’de 340 milyon dolar civarında yatırım yapmışız. 2010-2011’de çok büyük yatırım düşünmüyoruz. Talebin arttığı Türkiye dışındaki ülkelerde bu yatırımlarımız devam edecek” dedi.