Dünya İşte NATO'nun Libya'ya operasyon planı

İşte NATO'nun Libya'ya operasyon planı

Paylaş
İşte NATO'nun Libya'ya operasyon planı

NATO üyesi ülkeler Fransa'nın liderliğinde Libya lideri Muammer Kaddafi üzerine operasyona başladı. Ancak 1990'larda düzenlenen benzer operasyonlarda yaşanan kayıplar, NATO çevrelerinde endişe yaratıyoR

NATO'nun uçuş yasağını korumaya yönelik operasyonlarda ciddi bir deneyimi bulunuyor. NATO güçleri, 1990'ların başında Bosna'da ve 1999 yılında Kosova'da benzer operasyonlar düzenledi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, Libya'nın hava kuvvetlerinin elindeki uçakların teknik kapasitesi ve pilotlarının niteliklerinin NATO ile baş edebilecek düzeyde olmadığını vurguluyor. Tüm bu etkenler alt alta konduğunda NATO açısından düzenlenecek bir operasyonun sorunsuz geçeceği tahmin ediliyor.

Ancak NATO açısından esas endişe kaynağı Libya'nın elindeki uçaksavar füzeleri ile omuzdan ateşlenen kısa menzilli füzelerin etkisi. Kosova savaşı sırasında da Sırplar tarafından benzerleri kullanılan bu silahların NATO güçlerine ciddi kayıplar verebileceği uyarısı yapılıyor.

NATO'NUN AKDENİZ'DE BİRÇOK ÜSSÜ VAR

NATO'nun Libya üzerindeki uçuş yasağının Kaddafi yanlısı güçler tarafından ihlal edilmesi halinde müdahale edebileceği çok sayıda üs bulunuyor. Sigonella'nın yanı sıra Fransa'nın güneyindeki Istres ve Korsika'daki Ventiseri-Solenzara'nın kullanılması gündemde. Ayrıca ABD'ye ait USS Kearsarge savaş gemisi Akdeniz'de konuşlu bulunuyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, Cebelitarık'tan Yunanistan'a kadar uzanan NATO üsleri ile ABD ve Fransa'nın Akdeniz'deki savaş gemilerinden yönlendirilebilecek 200-300 civarı savaş uçağının olduğu belirtiliyor.

Gün boyunca uluslararası haber ajanslarına düşen fotoğraflarda, İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan Sigonella NATO askeri üssüne çok sayıda savaş uçağı iniş yaptığı ve saldırı hazırlıklarına hız verildiği görüldü.

Associated Press ajansı, NATO askeri yetkililerinin, İtalya'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer üslere de savaş uçağı, yakıt ikmali yapan uçaklar, helikopter ve izleme uçaklarının nasıl ve ne şekilde konuşlandırılacağı konusunu ele aldıklarını bildirdi.

RASMUSSEN: ÖN KOŞULLAR OLUŞTU

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de dün akşamki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Libya'ya yönelik askeri bir operasyonun ön koşullarının oluştuğunu söyledi.

Rasmussen, "NATO, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararına destek olacak şekilde uygun eylemin gerçekleştirilmesine hazırlık planlamalarını tamamlamak üzeredir" dedi.

Hürriyet