Gündem İşte o hâkim

İşte o hâkim

Paylaş
İşte o hâkim

Balyoz soruşturmasında tutuklanan 19 askeri 'suçun işlendiğine dair yeterli delil olmadığı' gerekçesiyle serbest bırakan hakim Oktay Kuban merak uyandırdı

‘Balyoz Darbe Planı’ soruşturması kapsamında 41 emekli ve muvazzaf subay tutuklanmıştı. 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı’nda hazırlandığı belirtilen planda, kargaşa yaratmak için camilerin bombalanması, Türk uçağının düşürülmesi gibi maddeler yer alıyordu. Dönemin 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, bunun bir darbe planı değil, plan seminerinde konuşulan senaryo olduğunu söylemiş ve uçak düşürme, cami bombalama gibi maddelerin sonradan eklendiğini öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Çetin Doğan’ın da arasında olduğu muvazzaf ve emekli 19 asker önceki akşam İstanbul 12. Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban tarafından “suçun işlendiğine dair yeterli delil olmadığı ve kaçma şüphesinin bulunmadığı” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Bir anda Türkiye bu hakimi konuşmaya başladı. ‘Kafes’ iddianamesine de ‘ret’ oyu veren Oktay Kuban, Albay Dursun Çiçek’i tahliye etmiş, amirallere suikast sanıklarının da tutuksuz yargılanmasını istemişti.

SAVCILARDAN JET İTİRAZ

Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar, 19 şüphelinin tahliye kararına 17 saat sonra itiraz etti. İtirazları 12. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek ve heyette tahliye kararını veren hakim Oktay Kuban yer almayacak.

Haberin Devamı

Balyoz savcıları, Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılan Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay’ın tahliye kararına da itiraz etmişti. 12. Ağır Ceza Mahkemesi bu itirazı da değerlendirecek.

Ayrıca geçen hafta Ergenekon’dan gözaltına alınan avukat Yusuf Erikel, Hayri Bildik ve Hakan Arıkan’ın, Hakim Oktay Kuban tarafından serbest bırakılması kararına yapılan itirazı 12. Ağır Ceza Mahkemesi yerinde buldu. 3 sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı.