Sağlık İşte peynirin raf ömrünü 15 gün uzatan doğal formül

İşte peynirin raf ömrünü 15 gün uzatan doğal formül

Paylaş
İşte peynirin raf ömrünü 15 gün uzatan doğal formül

Uludağ Üniversitesi öğrencileri, peynirin doğal yollarla raf ömrünü uzatacak formül buldu. Ek maliyet 1 lira, süre 15 gün

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Süt Ürünleri ve Teknolojileri Bölümü öğrencileri Berkay Aydın ve Samet Ali Kurt, tuzsuz olması sebebiyle çabuk bozulan ve küflenen kaşar peynirinin üzerini bal mumuyla kapladı.

Öğrenciler, hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal yollarla kaşar peynirinin raf ömrünü 15 gün uzatmayı başardı.



Bir arı ürünü olan bal mumunu sıcak su vasıtasıyla eriten öğrenciler, bunu kaşarın üzerine sürdü. Bal mumuyla kaplanan ve soğuyunca kalıp şeklini alan bal mumu, peynirin ömrünü 15 gün uzattı. Bıçakla kesilince peynirden kolay bir şekilde ayrılan bal mumu kaşarı muhafaza ediyor.


KİLO BAŞINA 1 LİRA EK MALİYET


Peyniri bal mumu ile kaplamanın kilo başına 1 lira ek maliyet getirdiğini ifade eden öğrenciler, “Hocamız gıdaların doğal yollarla raf ömrünün nasıl uzatılacağıyla ilgili ödev verdi. İki kişi araştırmaya başladık. Bal mumunun gıdaların ömrünü uzatabileceğini düşündük. Çabuk bozulan ve küflenen kaşar peynirinin doğal yollarla raf ömrünü uzatmak için çalışma başlattık. Sıcak suda erittiğimiz bal mumunu kaşar peynirinin üzerine sürdük. Soğuyunca kalıp şeklini aldı. Bu şekilde kaşar peynirinin raf ömrü 15 gün uzadı. Kaşar peynirini kesince bal mumu kolayca peynirden ayrılıyor. İstenirse doğal bir ürün olan bal mumu da tüketilebilir” dedi.

Haberin Devamı