Siyaset 'İşte sana Anayasa değişiklik önerisi'
Paylaş
'İşte sana Anayasa değişiklik önerisi'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti'den gelen “Kendileri bir öneri getirmiyorlar, bizim Anayasa değişiklik paketimizi eleştiriyorlar” tepkisine de yanıt verdi

Kemal Anadol, CHP’nin iki yıl önce yenilenen programında yer alan Anayasa değişikliği önerilerini bir kez daha okudu.

CHP’nin Anayasa değişiklik önerileri şöyle:  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve müsteşarı kuruldan çıkarılacak, kurul üyeleri yargı organları tarafından seçilecek. (AK Parti’nin taslağında bakan ve müsteşar kurulda kalıyor. Cumhurbaşkanı kurula 4 üye seçiyor)

HSYK’DA BAKAN YOK

* Hakim ve cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi Adalet Bakanlığı’ndan alınarak HSYK’ya verilecek. Hakim ve savcılarla ilgili alınacak tayin, terfi ve disiplin cezası ile meslekten çıkarma cezası aleyhine yargıya gitme yolu açılacak.

* HSYK, iki alt kuruldan oluşturulacak. Adli Yargı Kurulu Yargıtay tarafından kendi üyeleri arasından, İdari Yargı Kurulu da Danıştay tarafından kendi üyeleri arasından seçilecek. Kurul, kendi başkanını kendisi seçecek.

MEMURA GREV HAKKI

* Adalet müfettişleri HSYK’ya bağlanacak. Hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma izni verme yetkisi HSYK’da olacak.

* Sendikalar Yasası ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası değiştirilecek, bu yasalardaki iş kolu sayısı azaltılacak.

* Kamu çalışanlarına grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakkı verilecek. (AK Parti’nin taslağında memura grev hakkı yok)

* Milletvekili dokunulmazlığı sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak (AK Parti dokunulmazlığa dokunmadı.)

'TASLAĞI AYNEN İADE ET'

‘İŞLEME KOYMAYIN’

AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketine destek vermeyeceğini söyleyen CHP, “İptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” demişti. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay dün Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Hakkı Süha Okay, pazartesi ya da salı günü Meclis’e gelecek teklifin 2. maddesine aykırı olduğunu öne sürdü. CHP’li Okay, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ‘Anayasayı koruma’ görevi olduğunu belirtti. CHP’li Okay Şahin’e “Teklifi işleme koymayın” çağrısı yaptı.

‘NEDEN KARŞI ÇIKIYORUZ?’

Kemal Anadol “AK Parti’nin Anayasa değişiklik taslağına neden destek vermiyorsunuz?” sorusuna da şu karşılığı verdi. Bu iktidar laiklik karşıtı eylemlerin odağı. Sabıkalı bir partinin Anayasa değiştirmesine razı değiliz. AKP 8 yıldır iktidarda. Madem demokratikleşme diyorsunuz 4’er yıllık 2 dönemdir neden bir mutabakat aramadınız. Anayasa değiştirecek parlamento 24. dönem parlamentosudur. İktidardan düşeceklerini anladılar. Kendilerini yargılayacak (Anayasa Mahkemesi’ni) mahkemeyi şekillendiriyorlar.

2

Haberin Devamı