Siyaset İşte terörün Türkiye'ye maliyeti
Paylaş
İşte terörün Türkiye'ye maliyeti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye geçmiş performanslarına baktığımız zaman, eğer terör olmasaydı, her yıl ortalama 0,50 puan daha fazla kalkınması mümkündü. Bunun da rakamsal karşılığı 2 trilyon 45 milyar TL'dir' dedi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, düzenlediği basın toplantısında "Terörün Ülke Ekonomisine Tahmini Maliyeti" konulu raporu açıkladı.

Türkiye'nin gündeminde uzunca bir süredir çözüm süreci ve demokratikleşme paketinin yer aldığını anımsatan Kurtulmuş, bu çerçevede AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı bünyesinde hazırladıkları çalışmada eldeki verilerin tamamını toparlamaya çalıştıklarını bildirdi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin uzunca bir süredir terör meselesi ile uğraşıyor olmasına karşın bu konuda yapılmış kapsamlı çalışma olmadığını gördüklerini, terörle mücadele eden İngiltere ve İspanya'da da bu konuda oldukça ender çalışma olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla bu çalışmanın gerçekten hem sürecin devamına önemli katkı sağlayacağını hem de Türkiye kamuoyunun zihninde 28 yıldır devam eden bu terör meselesinin Türkiye'ye ne büyük maliyetler getirdiğine ilişkin bir takım ipuçlarını vereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

EN ÖNEMLİSİ MANEVİ KAYIPLAR: 35 BİN İNSAN ÖLDÜ


Kurtulmuş, 28 yıllık sürecin ekonomik bir maliyeti olduğunu, Türkiye'ye getirdiği önemli kayıplar bulunduğunun altını çizerek, bunların en başında gelen manevi kayıplar arasında 35 bin insanın hayatını kaybetmesi olduğunu dile getirdi. Kurtulmuş, 7 bine yakın güvenlik görevlisinin şehit olduğunu bildirerek, Türkiye'de bir tek kişinin ölmesinin bedelini dünyanın bütün servetleri ile asla karşılanamayacağını, geçmiş dönemlere bakıldığında işkencelerin, yargısız infazların, köy boşaltmaların, demokrasi tarihine geçtiğini söyledi.

'TERÖR OLMASAYDI...'

Genel bakış açısı ile terörün büyüme performansına etkisi başlığı altında iki ayrı tahminde bulunduklarını anlatan Kurtulmuş, Türkiye'nin 28 yıl boyunca yüzde 4,07 oranında büyüme sergilediğini, Türkiye'nin her yıl yüzde 0,25 oranında daha fazla büyümesi durumunda 1 milyar 144 milyon TL, yüzde 0,50 oranında büyümesi durumunda ise 2 milyar 345 milyon TL büyüme elde edilebileceğini bildirdi.

Kurtulmuş, 1986-2012 yılları arasında faiz giderlerinin 633 milyar TL olduğunu, bu rakamın bugünkü karşılığının ise 1 trilyon 600 milyar TL olduğunu bildirerek, aynı dönemde devletin yaptığı harcamalar ve yatırımların toplamının ise 1 trilyon 944 milyar TL, bugünkü değer ile rakamın 4 trilyon 46 milyar TL'ye denk geldiğini söyledi.

Savunma ve güvenlik harcamalarının 1986-2012 yılları arasında 162 milyar TL olduğunu, bugünkü rakamlara çevrildiğinde ise 495 milyar TL'lik bir rakamın ortaya çıktığına vurgu yapan Kurtulmuş, terör olmasa ve harcamaların yüzde 50 oranında azaltılması durumunda 2012 yılı rakamları ile 247 milyar 600 milyon TL, faiz giderlerinden de 110 milyar 500 milyon TL tasarruf yapılabileceğini aktardı.

'TÜRKİYE SAVUNMA HARCAMALARINI BORÇLANARAK YAPTI'

Kurtulmuş, Türkiye'nin savunma harcamalarını cebinden değil, borçlanarak yaptığına işaret ederek, "Hepsini topladığınız zaman 358 milyar 100 milyon TL terör dolayısıyla savunma ve güvenlik harcamalarına yapılmış olan ilave masraflardır, maliyetlerdir. 1986-2012 yılları arasında Türkiye'nin savunma güvenlik harcamalarının yıllık artışları ortalama yüzde 41'dir. Ancak bu oran 1990-2002 yılları arasındaki yüzde 68,4, Ak Parti dönemindeki oran ise sadece yüzde 5,4'tür. Türkiye, Ak Parti iktidarları döneminde savunma ve güvenlik harcamaları payını mümkün olduğu kadar kısmış, aslan payını eğitim ve sağlık almaya başlamıştır" değerlendirmesini yaptı.

Güvenlik harcamalarının artması milli savunma sanayinin yükseldiği anlamına gelmediğini, karanlık bir elin nasıl terörü teşvik ettiyse Türkiye'nin de savunma sanayi sahibi olmasını yıllardır engellediğini dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin terör ve savunma harcamalarına ayırdığı payın, dışarıdaki silah tüccarlarının güçlenmesini sağlamaktan başka bir anlam taşımadığını kaydetti.

Kurtulmuş, 1990-2002 yıllarında savunma ve güvenlik harcamalarının faiz dışı bütçe giderlerine oranının yıllık ortalama yüzde 17,5, 2003-2012 yılları arasında ise yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini belirterek, terörün borçlanma maliyetine etkisinin ise 28 yıllık toplamının 633 milyar TL olduğunu, söz konusu rakamın bugünün değeri ile 1 trilyon 610 milyar TL olduğunu aktardı. Kurtulmuş, 1986-2012 yılları arasında terör sorununun olmaması durumunda borçlanma maliyetinin her yıl için yüzde 10 daha düşük olacağı varsayımıyla yaptıkları hesaplamada ilave maliyetin bugünkü değerinin 161 milyar TL olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 1986-2012 yıllarında toplam 600 milyar TL turizm geliri elde ettiğini hatırlatan Kurtulmuş, terörün olmaması durumunda turizm gelirlerinin her yıl yüzde 10 artacağını ve 60 milyar 300 milyon TL ek gelir elde edileceğini, yüzde 20 artması durumunda ise 120 milyar 600 milyon TL ek gelir elde edilebileceğini açıkladı.

Kurtulmuş, Türkiye'ye 28 yılda toplam 263 milyar 800 milyon TL doğrudan yatırım geldiği bilgisini vererek, "Terör olmasaydı ve 1986-2012 yılları arasında Türkiye'ye her yıl yüzde 10 fazla doğrudan yabancı yatırım gelseydi, 26 milyar 300 milyon TL ek doğrudan yabancı yatırım elde edilecekti. Her yıl yüzde 20 fazla doğrudan yabancı yatırımcı gelseydi, 52 milyar 600 milyon TL ek doğrudan yabancı yatırım elde edilecekti" dedi.

Haberin Devamı