Gündem İşte Türk pilotlarını kaçıran örgüt!

İşte Türk pilotlarını kaçıran örgüt!

Paylaş
İşte Türk pilotlarını kaçıran örgüt!

Lübnan'ın El Cedid televizyonunu, kendilerini 'İmam Rıza'nın Ziyaretçileri' olarak adlandıran ve daha önce adı duyulmamış olan bir grubun Türk pilotların kaçırılma olayını üstlendiğini ve taleplerini açıkladığını

Doğan Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Türk Hava Yolları Basın Müşavirliği pilotların kaçırıldığını doğruladı ve isimlerinin Murat Ağca ile Murat Akpınar olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

O mürettebat İstanbul'da

THY'nin 2 pilotunun kaçırıldığı uçağın mürettebatı İstanbul'a indi.

'9 LÜBNANLIYI BIRAKIN, BİZ DE BIRAKALIM'

Ajans, Lübnan'da yayın yapan El Cedid televizyonunun, 'İmam Rıza’nın Ziyaretçileri' isimli daha önce adı duyulmamış bir grubun pilotların kaçırılmasını üstlendiğini aktardı. Pilotları kaçıran grubun Suriye'de isyancıların elinde esir olan 9 Lübnanlının serbest bırakılmasını istediği ifade edildi.

Lübnan basınında yer alan haberlerde de Ağca ile Akpınar'ın havalimanından otobüsle sahil kıyısında bulunan Ayn Mreisseh'deki otellerine gittikleri sırada Cocodi Köprüsü'nde önünü kesen iki otomobilin içinden inen kişiler tarafından kaçırıldığı ifade edildi.

Kaynaklar saldırganların toplamda dört kişi olduğunu ancak otobüsteki diğer yedi kişiye dokunulmadığını söyledi.

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Çarbel de AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kaçırma operasyonu sabaha karşı 03.00'te yaşandı. Havaalanından otellerine gitmek isteyen Türk Hava Yolları personelini taşıyan bir otobüs hedef alındı" dedi.

'YETKİLİLER DERHAL ÇÖZÜM BULSUN'

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Süleyman İnan Özyıldız,"Lübnanlı yetkililerden olaya bir an önce bu olaya çözüm bulmalarını, pilotlarımızın serbest bırakılmalarını sağlamalarını talep ettik. Bu taleplerimizi ısrarlı bir şekilde sürdürüyoruz. Geçen yıl bazı Lübnanlılar Suriye’nin kuzeyinde kaçırılmıştı ve bunların bir kısmı Suriye’de rehin tutuluyor. Bunların aileleri bir süredir bize yönelik tepkilerini ifade etmekteydi. Bazı eylemlerde bulunmuşlardı. Bu eylemlere karşı biz gerekli önlemleri alıyoruz tabii."

"FİDYE KONUSUNDA TALEP YA DA İSTEK GELMEDİ"

Fidye talebi olup olmadığına yönelik soruya Özyıldız: "Biz fidye konusuna dair bir talep ve istek gelmedi, buna dair fikir yürütmek için erken. Diğer personel otelerinde bir sıkıntı yok. Kendileri ile görüştük, durumları iyi. Öğleden sonraki uçuşumuzda Türkiye’ye dönecekler" dedi.

Olayla ilgili soruşturma başlatan Beyrut emniyet güçleri, otobüs şoförünün ifadesini aldı. Otobüsün de Türk Hava Yolları'na ait olduğu, şoförün ise Zuayter aşiretinden olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Lübnan’da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili Lübnan makamlarının alarma geçirildiğini belirterek, gereken soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

Sabaha karşı Türk Hava Yollarının (THY) 2 pilotunun kaçırıldığını kaydeden Gümrükçü, Lübnan makamlarından konuyla ilgili olarak bilgi talep edildiği ve Lübnanlı yetkililerin Başbakan da dahil olmak üzere her düzeyde alarma geçtiğini söyledi. Gümrükçü, "Gereken soruşturma yürütülüyor" ifadesini kullandı. Gümrükçü, pilotların nerede olduklarının bilinmediğini belirterek, olayı kimin gerçekleştirdiği konusunda da henüz bilgilerinin olmadığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, mürettebatın diğer kısmının güvenli şekilde bir otele yerleştirildiğini, bugün öğleden sonra Türkiye’ye döneceklerini bildirdi.

AKILLARA SURİYE'DE KAÇIRILAN LÜBNANLILAR GELDİ

Haberin Devamı

Yüksek Şii İslam Konseyi tarafından Suriye'de kaçırılan Lübnanlı hacıların durumunu takip etmekle görevlendirilen Şeyh Avvas Sgeyb, pilotların kaçırılmasında rolleri olduğunu reddetti ancak, "Bilseydik desteklerdik. Lübnanlılar kaçırılalı bir yıldan fazla zaman oldu ve Türkler Lübnanlıların duygularıyla oynuyor" dedi.

Kaçırılan hacıların ailelerinin sözcüsü Hayat Avali de olayla bir ilgileri olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'YE "OYALAMA" SUÇLAMASI

Aileler geçtiğimiz aylarda Beyrut'taki Türkiye Büyükelçiliği ile Türk Hava Yolları binası önünde protestolar düzenlemişlerdi. Aileler Türkiye'yi hacıları kaçıran Suriyeli isyancılarla müzakerelerde oyalanmakla suçluyor.

Mayıs 2012'de 11 Lübnanlı İran'da Şiiler için kutsal bir bölgede hac ibadetlerini yerine getirdikten sonra ülkelerine dönerken Halep'te kaçırılmıştı. Hacılardan iki tanesi serbest bırakıldı ancak diğerleri halen Halep'in Azaz kasabasında tutuluyor.