Gündem İşte "Yalova Kaymakamı"nın hikayesi

İşte "Yalova Kaymakamı"nın hikayesi

Paylaş
İşte "Yalova Kaymakamı"nın hikayesi

İşte "Yalova Kaymakamı"nın hikayesi

Yalova Valiliği ile belediye arasında kentteki eski hükümet konağının aslına uygun olarak yeniden yapılmasına yönelik protokol törenle imzalandı.
Yalova Valisi Yusuf Erbay, valilik binasında düzenlenen törende, Yalova Hükümet Konağı’nın 1899 yılında II. Abdülhamit döneminde yapılmaya başlandığını belirterek, inşaatın 13 yıl sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Erbay, hükümet konağında "Yalova Kaymakamı" hikayesinin de yaşatılması açısından, Yalova kaymakamı büstünün yapılacağını vurgulayarak, "Halkımızdan böyle bir istek geldi. Biz de Türkçemize giren cümlenin ortaya çıkış hikayesini anlatacağız. Bunun şeklini sanatçılarımız karar verecek. Bu bir kaymakamı değil bugüne kadar ki Yalova kaymakamlarını anlatacak. Ayakkabı boyacısı figürü de bu heykelde olabilir" diye konuştu.

"YALOVA KAYMAKAMI"

Araştırmacı-yazar Nuri Taner’in "Tüm İlçeleriyle İlimiz Yalova" adlı kitabındaki "Yalova Fıkraları" bölümünde, "Yalova kaymakamı"na ilişkin şöyle bir anlatıya yer veriliyor:

"Bir gün Yalova’ya genç, yeni mezun bir kaymakam atanmış. İlk kez göreve başlayacak olan Kaymakam, İstanbul’dan vapura binerek Yalova’ya hareket etmiş. Yalova’ya geldiğinde iskelenin tıklım tıklım insanlarla dolu olduğunu görmüş. Güverteye çıkmış, etrafa gülümseyerek bakıyormuş. Yanından geçen bir boyacıya usulca sormuş:
-’Bu kalabalık Yalova Kaymakamını bekliyor değil mi?
Boyacı, gülmüş:
-’Kim takar Yalova Kaymakamını ağabey. Halk Gazi Paşa’yı bekliyor’ demiş.
Meğer, o gün Yalova’ya Atatürk geliyormuş, kalabalık da Atatürk’ü karşılamak için toplanmış."

Haberin Devamı