Ekrem Sarısu İsteğe bağlı Bağ-Kur'a sayılır ancak sağlık yardımı alırsınız
HABERİ PAYLAŞ

İsteğe bağlı Bağ-Kur'a sayılır ancak sağlık yardımı alırsınız

Haberin Devamı

Soru: 11 Ocak 1967 doğumluyum. 19 Ocak 1993’te SSK’lı oldum. İsteğe bağlı ile birlikte 3222 gün primim var. 1998’de iş kurduğumuz için Bağ-Kur’lu oldum. 1711 gün de Bağ-Kur’um var. Şu anda çalışmıyorum. Babamın sağlık sigortasından yararlanıyorum. İsteğe bağlı prim yatırmaya başlasam, babamın sigortasını iptal ettirmem gerekir mi? Yatırdığım primler Bağ-Kur’a mı yoksa SSK’ya mı sayılır? Ne zaman emekli olabilirim? Özen DOĞAN Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olduğunuzda, babanızın üstünden sağlık yardımı alma hakkınız sona erer. Sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekir. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı olarak ödenen primler, 4/b’ye (Bağ-Kur) sayılıyor. Sorunuzdan hangi tarihler arasında isteğe bağlı, hangi tarihler arasında Bağ-Kur’a prim ödediğiniz anlaşılmadığından, ne zaman emekli olacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak, son 1260 gün primi sigortalı çalışarak ödemiş olmanız şartıyla, SSK’da 20 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5600 gün prim ödemeniz koşuluyla, 11 Ocak 2016’da emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Emekli olmak için 315 gün daha prim gerekiyor

Soru: 1 Aralık 1963 doğumlu, 1 Mayıs 1980 SSK girişli, 4135 gün primi olan ve askerlik borçlanması 550 gün olan biri ne zaman emekli olur? Yunus Emre UÇAR Cevap: Sorunuzdaki kişi 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 45 yaş şartlarına tabi. 315 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanması dahil 4685 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Yıllık izin süresinin hesabında eski çalışmaların da dikkate alınması gerek

Soru:
1996’dan beri aynı şirkette çalışıyordum. Mart’ta yurtdışına gitme hasebıyla işten ayrıldım. Kıdem tazminatım ödendi. 3 ay durduktan sonra tekrar aynı şirkette işe başladım. İzin haklarım yanmış olur mu? Nurten GÖKKAYA Cevap: 4857 sayılı İş Kanunu’nda sorunuzun cevabıyla ilgili açık bir hüküm bulunmuyor. Nihai yargı mercii olan Yargıtay bu konuda kıdem tazminatını alarak işinden ayrılan sigortalının kıdemini sıfırladığı ve yeniden aynı işyerinde çalışmaya başladığında, kıdeminin yeniden başlayacağı, dolayısıyla yıllık izin sürelerinin eski çalışmaları dikkate alınmadan hesaplanması gerektiği yönünde kararlar vermektedir. Ancak, kıdem tazminatı yönünden doğru olan bu görüşün, yıllık ücretli izin yönünden doğru olduğunu kabul etmek zor. İş Kanunu’nda bu konuda aksine bir düzenleme olmadığından, ‘işçi lehine yorum’ ilkesinden hareketle, daha önce kıdem tazminatını alarak işinden ayrılanların tekrar aynı işyerinde işe başlamaları halinde, yıllık izin süreleri hesaplanırken, eski çalışmaların da dikkate alınması daha hukuki bir uygulama olur. Bize göre; 4857 sayılı Yasa’da eski çalışma sürelerinin dikkate alınmayacağı yönünde bir hüküm bulunmadığından, yıllık izin sürelerinizin eski çalışmalarınızda dikkate alınarak hesaplanması lazım.

Son üç yılda 600 gün prim ödemesi olmayan işsizlik ödeneği alamaz

Soru: Son 3 yılda 380 gün primim var. Toplam 570 gün primim bulunuyor. İşsizlik maaşı alabilir miyim? Mustafa KOÇAK Cevap: İşsizlik ödeneği almak için, işten ayrılma tarihinden önceki 120 günü kesintisiz olmak üzere, son 3 yılda en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Son üç yılda 600 gün prim ödemeniz olmadığından işsizlik ödeneği alamazsınız.

Eşiniz işten ayrılabilir ancak emekli ikramiyesi ve aylığı için 49 yaşı beklemeli

Soru: Eşim 1 Temmuz 1968 doğumlu. 20 Eylül 1987’den beri devlet memuru olarak çalışıyor. Ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilir? Kamil DİBEK Cevap: Eşiniz 20 yıl hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabi. Fiili hizmet süresini tamamlamış olduğundan, 1 Temmuz 2017’de emekli olabilir. Fiili hizmet süresini tamamladığından isterse işinden ayrılabilir. Emekli olacağı tarihi çalışmadan da bekleyebilir. Ancak emekli aylığı da 49 yaşını dolduracağı tarihte bağlanacağı gibi, emekli ikramiyesini de 49 yaşını dolduracağı tarihte alabilir

Askerlik nedeniyle işinden ayrılan kıdem tazminatını alabilir

Soru:
3 yıl 9 aydır müteahhit elemanı olarak çalışıyorum. Askere gideceğim. Kıdem tazminatı ve yıllık izinlerimi nasıl alabilirim? Kendi isteğimle ayrıldığım için bu haklarım sona erer mi? Uğur CİNİVİZ Cevap: Askerlik nedeniyle işinden ayrılan, kıdem tazminatını, ücret ve ücrete bağlı diğer haklarını alabilir. Askere gideceğinize dair belgeyi işverene ibraz ederek, kıdem tazminatınızı, varsa ücret alacağınızı, fazla çalışma ücretinizi ve kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini talep etmeniz halinde, işveren söz konusu ödemeleri yapacaktır.

Basit usulde vergiye tabi olma şartlarından biri de işin başında bulunmaktır

Soru: 20 Ekim 1966 doğumluyum. 1986’da askerliğimi yaptım. 10 Ekim 1988’de SSK’lı oldum. 3864 gün prim ödedim. 24 Eylül 2001’de Bağ-Kur’a geçtim ve 3813 gün prim yatırdım. Toplam 7677 günüm bulunuyor. Basit usulde vergiye tabi olan bir dükkânım var. Son 3.5 yılı ödemek şartıyla sigortaya geçiş yapıp sigortadan emekli olabilir miyim? Suat YUSUF Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, Bağ-Kur’da 25 yıl prim ve 51 yaş şartına tabi olursunuz. Ara vermeden 1 Temmuz 2014’e kadar prim ödeyerek priminizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 20 Ekim 2017’de emekli olabilirsiniz. Sigortalı çalışarak 1260 gün prim ödemeniz ve askerlik sürenizin 140 gününü borçlanmanız halinde SSK’da 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 20 Ekim 2016’da emekli olabilirsiniz. Fakat basit usulde vergi şartlarından biri de ‘...kendi işinde bilfiil çalışmak’tır. Sigortalı çalışmanız kendi işinizin başında bulunmanızı engelliyorsa, basit usulden çıkarılabileceğinizi de göz ardı etmemelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder