Ekrem Sarısu İsteğe bağlı prim ödeyenlere haksızlık yapıldı
HABERİ PAYLAŞ

İsteğe bağlı prim ödeyenlere haksızlık yapıldı

Soru: 1963 doğumluyum. 1980’de sigortalı oldum. 7450 gün hizmetim var. Ekim 2000 ile Haziran 2006 tarihleri aranıda Bağ-Kur’lu oldum. Haziran 2006’dan Eylül 2009’a kadar da isteğe bağlı sigortam var. Eylül 2009’dan beri sigortalı olarak çalışıyorum. İsteğe bağlıdaki 9 aylık sürem Bağ-Kur’a sayılıyor. Bu haksızlığı gidermek için nereye başvurabilirim? Abdullah Cevap: 1 Ekim 2008’de yürürlüğe konan yeni yasa ile bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b’ye (Bağ-Kur) sayılıyor. Bu tarihten itibaren SSK’ya isteğe bağlı prim ödenemiyor. Bu durum hukuki olmasa da maalesef yasal. Bu tamamen yasadan kaynaklanan bir durum. İtirazınızdan sonuç çıkmaz. Hiç değilse 1 Ekim 2008 itibarıyla SSK’ya isteğe bağlı prim ödeyenlerin ara verene kadar SSK’ya isteğe bağlı prim ödemelerine izin verilmesi ve ilk defa bu tarihten itibaren isteğe bağlı prim ödeyenlerin de 4/b’li yapılması, daha adil ve daha hukuki olurdu.

Haberin Devamı

Sıfır oranlı Emlak Vergisi’nde dairenin brüt alanı dikkate alınıyor

Soru: Ablam ve annemle birlikte eşit hisselerde ortak olarak tapuda 325 metrekare görünen bir dairemiz var. Her birimize 110 metrekare daire düşüyor. Ablam ve ben emekliyiz ve aylığımızdan başka gelirimiz yok. Annem de çalışmıyor, ev hanımı. Yazılarınızdan Emlak Vergisi ödemeyeceğimizi anlıyorum. Şayet anladığım gibi Emlak Vergisi ödemememiz gerekiyorsa, geçmiş yıllarda ödediğimiz vergileri geri alabilir miyiz? Ne gibi bir işlem yapmamız ve nereye başvurmamız gerekiyor? Ergül Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler ve hiçbir geliri olmayanların Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu’nca sıfıra indirildiğinden, Emlak Vergisi ödemiyorlar. Daireniz 330 metrekare olup, 200 metrekareden büyük olduğundan sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamazsınız. Çünkü, yasa sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanan meskenleri tanımlarken, kişi başına düşen daire alanını değil, dairenin brüt toplam alanını dikkate almış ve 200 metrekarelik bir had getirmiştir. Dolayısıyla hisseli meskenlerde, kişi başına düşen alan değil, dairenin brüt alanı dikkate alınarak sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanıp yararlanmadığı tespit edilmektedir.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu'na göre doğum borçlanması yapamazsınız

Soru: 11 Kasım 1960 doğumluyum. 8 Şubat 1995’te SSK’lı oldum. 1981 ve 1985 yıllarında çocuklarım oldu. Doğum borçlanması yaparak emekli olabilir miyim? Şükran TUTAR Cevap: Yasanın doğum borçlanması için aradığı şartlardan biri de sigortaya tescildir. Ancak, yasada doğumdan önce veya doğumdan sonra sigortalı olunması gerektiğine dair bir açıklama yok. Uluslararası genel kabul görmüş hukuk kurallarına göre, yasalarda açık bir hüküm olmaması halinde, yasanın bireyin lehine uygulanması gerekmektedir. Buradan hareketle sizin gibi sigorta tescil tarihinden önce doğum yapanların da borçlanma yapabilmeleri gerekir. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bırakın tescilden önce doğum yapanlara borçlanmasını, tescilden sonra doğum yapanların, borçlanma yapabilmesi için yasada olmadığı halde işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapma şartı arıyor. Ancak, Yargıtay beklendiği gibi, işten ayrıldığı tarihten 300 günden sonra doğum yapanların da borçlanma yapabileceği yönünde kararlar vermeye başladı. Kamuoyunda, Yargıtay’dan tescilden önce doğum yapanların da borçlanabileceği yönünde karar verme beklentisi var. Önümüzdeki aylarda bu konunun da netleşeceğini umuyoruz. Sonuç olarak, SGK’ya göre sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlarınız için borçlanma yapamazsınız. Ancak, dava açarak yargı yoluyla borçlanma hakkınızı almaya çalışabilirsiniz. Doğum borçlanması yapamazsanız, 5750 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 20 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 8 Şubat 2015’te emekli olabilirsiniz. İki doğum için borçlanma yapabilirseniz, başlangıcınız 4 yıl geri gider ve 20 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 8 Şubat 2011’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

2014 olan emekliliğinizi askerlik borçlanmasıyla 2013’e çekebilirsiniz

Soru: 12 Şubat 1964 doğumluyum. 1 Mayıs 1988’de SSK’lı oldum. 5650 gün prim ödedim. Askerlik borçlanması yapmadım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Hamdi Cevap: Askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik sürenizi belirtmemişsiniz. Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider ve 25 yıl sigorta süresi, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemesiniz de 12 Şubat 2013’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olarak 12 Şubat 2014’te emekli olabilirsiniz

Sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemelisiniz

Soru: 1974 doğumluyum. 1988’de SSK’lı oldum. 1998’e kadar 600 gün prim ödedim. 1998’den beri Bağ-Kur’luyum. En erken hangi kurumdan emekli olurum? 1280 gün SSK ödesem, SSK’dan daha erken emekli olabilir miyim? Taner YAKIN Cevap: Bağ-Kur’u kapatıp sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödediğinizde, emekli olmak için SSK şartlarına tabi olursunuz. Sigorta başlangıcınız 23 Mayıs 1988 ve öncesi bir tarihse 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2024’te 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Başlangıcınız 24 Mayıs 1988 ve sonrası bir tarihse, 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder