Opr. Dr. Hande Akbaş İsteksizliğe neden olmaz
HABERİ PAYLAŞ

İsteksizliğe neden olmaz

Haberin Devamı

Kadına gebelikten korunmak için takılan spiralin cinsel isteksizliğe neden olması söz konusu değil. İsteksizliğin nedeni yorgunluk, psikolojik etkiler ya da yaşanan sıkıntılar olabilir...

Spiralim var, ağrım çok

6 ay önce doğum yaptım, 2 ay sonra gebe kaldım ve kürtaj oldum. Spiral taktılar. Adet dönemimde ağrı yoktu. Şimdi adet başlamadan 4-5 gün önce ağrı çekiyorum. Spiral yerinde duruyormuş, kontrole gittim. Spiral cinsel isteksizliğe neden olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral rahim içine yerleştirilmiş yabancı bir cisim olduğundan rahminiz bazen bunu dışarı atmak amacıyla kasılarak kasıkta ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar hayat konforunuzu aşırı derecede bozmuyorsa o zaman çıkarttırmamanızı öneririm. Spiral ile cinsel isteksizlik arasında hiçbir ilişki yoktur. 6 ay önce doğum yaptığınızı ifade etmişsiniz. Belki yorgunluk, psikolojik etkenler isteksizlik kaynağı olabilir. Dilerseniz devam etmesi halinde bir psikiyatriste başvurabilirsiniz.

Adet sancısı çekiyorum

27 yaşındayım. Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet görmeme 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol hapı kullanmanıza rağmen şiddetli ağrılarınız varsa doktora gidin. Ultrason yapılmalı hatta gerekirse pelvik MR çekilerek sebebi anlaşılmalı. Bu ağrının sebebi endometriozis denilen çikolata kisti olabileceği gibi, rahim dışı kaynaklı başka bir sorun da olabileceğinden sizi muayene etmeden ve birtakım radyolojik görüntülemeler yapılmadan nedenini söylemek mümkün olamayacaktır.

Nasıl korunacağım?

36 yaşındayım. HPV genital bölgemde yanmaya neden oluyor. Daha önce doktoruma gittim, krem ve ilaç verdi. Ama yine tekrarladı. Acaba neden tekrarlıyor? Ayrıca HPV virüsünün çıkmaması için nasıl korunmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, HPV virüsü genital bölgede yanma yapmaz. Sadece siğil benzeri yapılar oluşturur. Ağız yoluyla tedavisi yoktur. Krem yoluyla uygulanan tedaviler de HPV’yi yok etmez ama oluşturduğu siğil benzeri yapıların kaybolmasına yardımcı olur. Ne yazık ki HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra ömür boyu sizinle yaşamaktadır. Vücut direncinizin azalması hallerinde tekrar aktif olarak siğillerin yenilemesine neden olur. Rahim ağzına da yerleşerek kansere yol açma riski bulunduğundan vajinal smearinizi düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder