Gündem İşten çıkarılan çevreci kendini yaktı

İşten çıkarılan çevreci kendini yaktı

Paylaş
İşten çıkarılan çevreci kendini yaktı

İşten çıkarılan çevreciden yürekleri ağızlara getiren eylem: Kendini ateşe verip denize atladı

Teknesiyle koy koy dolaşıp deniz ve sahil temizliği yaparak ünlenen gönüllü çevreci 56 yaşındaki İmdat Avcı, mesai saatlerinde işyerinde bulunmadığı gerekçesiyle Marmaris Ticaret Odası’ndaki işinden atılmasını tehlikeli bir eylemle protesto etti.

Yalancıboğaz’da teknesinde başından aşağı benzin döken Avcı, bir anda çakmağı çakınca alevler içinde kaldı, ardından hemen denize atladı. Yürekleri ağızlara getiren anlar kameralara da yansıdı.

'BEN TEMİZLEMEZSEM KİMSE TEMİZLEMEZ'

Bir süre önce Marmaris Ticaret Odası’nda incelemelerde bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, hizmetli kadrosunda gözüken İmdat Avcı’nın mesai saatlerinde işyerinde bulunmadığını belirleyerek, ‘ya oda sınırları içinde çalışmalı, ya da işten çıkarılmalı’ yönünde rapor hazırladı.

Oda yönetimi de 6 yıldan bu yana personelleri olan, mesai saatlerinde Marmaris ve çevresindeki koylarda deniz, kıyı temizliği yaptığı bilinen 56 yaşındaki, 2 çocuk babası İmdat Avcı’ya bahçıvanlık yapması önerisini getirdi. Ancak, ‘koyları ben temizlemezsem kimse temizlemez’ diyerek teklifi geri çeviren Avcı’nın işine, 7 bin TL’ye yakın tazminat da ödenerek son verildi.

'ÖDÜLÜM BU OLMAMALIYDI'

Yıllardır çevrenin temiz olması için çalıştığını, ödülünün bu olmaması gerektiğini belirten İmdat Avcı ise dün tehlikeli bir eylemle işten çıkarılışını protesto etti. Marmaris’teki yerel basın temsilcilerini saat 13.00 sıralarında Yalancı Boğaz Mevkii’ne çağıran Avcı, çevre temizliği yaptığı teknesinin üzerine çıkarak şaşkın bakışlar arasında eline aldığı 2.5 litrelik pet şişedeki benzini başından aşağıya dökmeye başladı.

Avcı, daha sonra, “Ben Marmaris ve Türkiye'ye kötü örnek olmak istemiyorum. Ama bu duyarsızlık beni sıktı ve bundan başka çarem kalmadı. Beni işe almaları için iki gün süre vermiştim ama, bu süre içinde kimse arayıp sormadı. Bana Marmaris koylarıyla ilgili bir proje göstersinler. Marmarisli yöneticiler ve sivil toplum örgütleriyle bazı halk çevre konusunda çok duyarsız” diyerek elindeki çakmağı çaktı. Bir anda alevlerin başında ve boynunda parlamasıyla birlikte Avcı, kendini denize bıraktı.

Kameralarına da saniye saniye yansıyan, yürekleri ağızlara getiren tehlikeli eyleminin ardından kıyıya yüzerek çıkan ve acı içinde kıvranan çılgın çevreci İmdat Avcı, ambulans çağrılmasını istedi. O sırada bölgede ambulans olmaması üzerine jandarma ekiplerince Marmaris Devlet Hastanesi’ne götürülen Avcı, tedavisi sonrası Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Avcı’nın vücudunun bazı yerlerinde yanıklar oluştuğu, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Ali GÜNDOĞAN- Doğuş Esat BERME/MARMARİS, (Muğla) (DHA)

2