Nedim Şener İstihbarat dersi
HABERİ PAYLAŞ

İstihbarat dersi

Haberin Devamı

Yılbaşı gecesi Reina isimli gece kulübünü kana bulayan, 39 kişiyi öldürüp 65 kişiyi yaralayan DEAŞ mensubu terörist Aldulgadir Masharipov’un katliamdan 17 gün sonra sağ olarak yakalanmasıyla ilgili detaylar istihbarat dersi niteliğinde.

Zaten teröristin sağ olarak başarılı bir operasyon sonucunda yakalanması yalnız Türkiye’de değil dünyada yankı buldu. Son zamanların en büyük başarısı. Bunda ana rolü oynayan kurum ise elbette İstanbul Emniyet Müdürlüğü. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın çok yakından ilgilendiği operasyonun mimarı ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube’si. Sahada çalışmalara Terörle Mücadele Şubesi’de büyük destek oldu.

İstihbarattan 200 polis

Operasyonun başarıyla sonuçlandırılmasında İstanbul Emniyet’i İstihbarat Şubesi’nin 900 personelinin 200’ünün geceli gündüzlü çalışması etkili oldu. Katliamın hemen ardından Reina saldırganının kaçmaması terör örgütü DEAŞ’a ilişkin tüm bilgiler, şüpheli kişiler, hücrelerle ilgili bilgiler ele alındı.

Önce katilin bulunduğu İstanbul’da operasyon yapılacak ilçeler ve yerler tek tek belirlendi. Abdülgadir Masharipov’un İstanbul dışına çıkmasını önlemek için DEAŞ operasyonlarına İstanbul’un en uç noktalarından başlandı. Çember operasyonu İstanbul’un merkezine doğru daraltıldı.

Saldırının arkasında yabancı istihbarat teşkilatları olabileceği şüphesiyle İstanbul İstihbarat Şube personeli, bu operasyon çalışmaları sırasında telefon ve WhatsApp kullanımını sonlandırdı. Bunun yerine kriptolu telsiz kullanıldı. İstanbul Emniyet’i İstihbarat Şube DEAŞ ile ilgili 500’e yakın adres belirledi ve hepsi üzerinde araştırma yapıldı. 160 eve operasyon düzenlendi. Toplam 213 kişi sorgulandı. Bu operasyonlar sonucunda 50 kişi gözaltına alındı.

FETÖ'cü bağlantısı araştırılıyor

Operasyondan 4 gün önce saldırganın Esenyurt’ta olduğu belirlendi. Adresin belirlenmesinde gözaltına alınanların ifadeleri yol gösterici oldu. DEAŞ üyesi terörist Abdülgadir Masharipov’un Esenyurt’ta bulunabileceği 5 adres belirlendi.

Dört dil bilen teröristin Arapça, Rusça ve Özbekçe yazışmaları ve konuşmaları izlemeye alındı. İstihbarat Şube'nin elde ettiği ayrıntılardan birisi de Reina canisinin telefon bilgilerinde 15 Temmuz darbesinin kritik isimlerinden biri olan şimdi Şam'da bulunan FETÖ'cü bir subaya ilişkin kayıtlar.

Cani kaçmak için hazırlıklara başlandığında her operasyonda olduğu gibi Terörle Mücadele Şube ekipleriyle yapılan ortak operasyonla ele geçirildi. Bu yönüyle Reina katliamcısının sağ yakalanması tüm dünyaya istihbarat dersi olarak olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder