Ekonomi İstihdamın 130 adresi

İstihdamın 130 adresi

Paylaş
İstihdamın 130 adresi

Yüzlerce firmaya soruldu, bu yıl enerji, perakende, inşaat, sağlık ve telekomünikasyon alanlarında istihdamın hareketli olacağı görüldü

BEŞ SEKTÖR ÖN PLANDA

Küresel krizde işsizlik sorunu katmerlenen Türkiye, bu yıl yüzde 3.5 gibi düşük bir oranda da olsa büyümeye geçecek ve işe alımlar yeniden başlayacak. Ancak büyümenin derecesi sektörden sektöre değişecek. Haftalık Ekonomist Dergisi, bu gerçekten hareketle yüzlerce firma ile görüşüp Türkiye’nin istihdam haritasını ortaya koydu. Buna göre, bu yıl enerji, perakende, inşaat, sağlık ve telekomünikasyon alanlarında belirgin bir canlanma görülecek. Bu sektörler istihdama katkıda bulunacak.

HER AVM’DE BİN KİŞİ

Ayrıca görüşülen firmalardan, 2010 yılı net istihdam planını açıklayan 70’i, tam 31 bin kişiyi işe alacak. Bu yıl Türkiye çapında 60 yeni alışveriş merkezi (AVM) de açılacak. Bu AVM’ler, içindeki mağazalarla birlikte ortalama bin kişiye, toplamda 60 bin kişiye iş sağlayacak. Net istihdam planı açıklayan şirketlerin, bir bölüm personelini, bu AVM’lerde çalışmak üzere işe aldığı da hesaba katılırsa, bu yıl sadece 70 şirket ve 60 AVM’de en az 75 bin kişiye yeni istihdam kapısı açılacak.

YABANCI AĞIRLIĞI OLACAK

İnsan kaynakları uzmanlarına göre, perakende, enerji, finans ve telekomda görülecek hareketlenme, ‘geçmiş yıllara kıyasla’ daha büyük olacak. Profil International’dan Ayşe Öztuna, özellikle inşaat ve gayrimenkulde yeni atılımlar olacağına, perakendede de birçok yabancı şirketin pazara girmesinin beklendiğine dikkat çekti. KRM yönetici ortağı Kerim Paker ise “Yabancılar Türkiye’de de dışarıda da kemer sıktı. Bu nedenle işe alımların yabancı firmalarda biraz daha fazla olacağını öngörüyoruz” dedi.

ÖNE ÇIKAN POZİSYONLAR

Bu yıl bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde, proje yöneticisi, analist, yazılım ve veri tabanı uzmanı alımlarında artış yaşanabilecek. Enerji ve inşaatta proje müdürü, teknik müdür, yurtdışı ve saha deneyimi olan elektrik ve inşaat mühendisi arayışları ön planda olacak. Perakendede deneyimli mağaza müdürü, reyon müdürü ve satış elemanı, sağlık ve finansta deneyimli satış yöneticileri ihtiyacı artacak. Bankacılıkta yeni mezunlara iş yaratılırken portföy sahibi şube müdürlerinin transferi görülecek.

 İş güvenliği konuşulacak

Danışmanlık firması HRM’nin ortağı Aylin Çoşkunoğlu Nazlıaka’ya göre, iş güvenliğinin daha sık konuşulmaya başlandığı son yıllarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlaşmış kişileri arayanların sayısı da artacak. Ayrıca maden, petrol, çevre mühendisliği altyapısına sahip olup enerji sektöründe deneyimli olan ve İngilizce bilen adaylara yeni iş fırsatları çıkacak. Egon Zehnder’in ortağı Murat Yeşildere’ye göre ise patronlar krizde iyi performans göstermeyen yöneticileri değiştirecek.

2

Haberin Devamı