Adile Özdağ İstiridye mantarından gelen sağlık
HABERİ PAYLAŞ

İstiridye mantarından gelen sağlık

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

İstiridye mantarı, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerinde yetişen bir mantar türüdür. İstiridye şeklinde olması nedeniyle "istiridye mantarı" ismini almıştır.

Ülkemizde yeni yeni mutfaklara girmeye başlayan istiridye mantarı, kültür ortamında yetiştirilebilen ender mantar türlerinden biri. İçerdiği çeşitli vitamin ve minerallerle insan sağlığına önemli katkıda bulunan istiridye mantarı;

• Zengin protein içeriği ile kırmızı etten alınabilen proteini fazlasıyla karşılamakta,
• Vücutta antioksidan özellik göstermekte,
• Kolesterol seviyeleri ve
• Kan şekeri düzeylerinin azalmasına katkıda bulunmakta
• Hasarlı dokuların iyileşmesine
• İçerdiği folat ve demirle kansızlığı engellemeye destek olmakta
• Fosfor, magnezyum, bakır ve selenyum ile vücudun mineral ihtiyacını önemli oranda karşılamaktadır.

Ayrıca bağışıklık sistemi zayıflamış olan bireylerde enfeksiyon riskini azalttığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ AKTİVE EDİYOR

İstiridye mantarının hücre duvarından izole edilen beta (1,3-1,6)-D- glukan, bağışıklık sisteminin ilk savunmasını yapan beyaz kan hücreleri üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktive etmesinden dolayı bağışıklık sistemi destekleyici besin takviyesi olarak kullanılmakta.

İstiridye mantarından gelen sağlık

Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle (kanser gibi ağır hastalıklar, bazı ilaçların kullanılması, aşırı yorgunluk, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar vb.) zayıflaması özellikle doğal bağışıklığı etkilemekte ve vücudu zararlı dış etkenlere karşı (virüsler, bakteriler, mantarlar, parazitler ve çeşitli alerjenler) savunmasız hale getirmektedir.

Beta-glukan; bakteri, virüs, mantar gibi faktörlere bağlı olarak enfekte olmuş kişilerde kullanıldığında bağışık sisteminin etkinliğinin artmasına destek olmakta ve bireylerin bu hastalıklarla daha kolay savaşmasını sağlamaktadır.

BETA-GLUKAN'IN SAFLIK DERECESİ ÖNEMLİDİR

Beta-glukan etrafında yağ ve proteinler bulunduğunda bağışıklık cevabını oluşturan hücreler tarafından tanınamaz. Bu yüzden iyi bir saflaştırma işlemi ile etrafındaki yağ ve proteinlerden ayrıştırılarak vücut tarafından kullanılabilir hale getirilmelidir. İstiridye mantarından elde edilen yüksek derecede saflaştırılmış ve aktif olan beta-glukan her yaş grubunda alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve soğuk algınlığı, tekrarlayan aft ve uçuklar, yoğun egzersiz ve aşırı yorgunluk sonucu zayıflamış bağışıklık sisteminde, özellikle okul ve okul öncesi çocuklarda çok sık görülen tekrarlayan solunum yolları enfeksiyonlarının engellenmesinde kullanılmaktadır.

İstiridye mantarından elde edilen Beta-glukan’ın bağışıklık sistemi üzerine etkileri klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır:

EN SIK KARŞILAŞILAN SORUN

İstiridye mantarından elden edilen Beta-glukan’ın diğer immunomodülatör (bağışıklık sistemini destekleyici) gıda takviyelerinden ve moleküllerden daha etkili olduğu gösterilmiş. Soğuk algınlığı, otit, farenjit, larenjit, bronşit gibi tekrarlayan solunum yolları enfeksiyonları özellikle okul ve okul öncesi çocukluk döneminde en sık karşılaşılan sağlık sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar %90-95 oranında virüs kökenlidir ve bu hastalarda antibiyotik kullanımının bir etkisi bulunmamaktadır. Buna karşın vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bu hastalıkların görülme sıklığını azaltmaktadır.

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Mobil uygulamayla otizm teşhisi

Bebek ve çocukların doğal davranışlarını gösteren kamera kayıtları ve ebeveynlerinden alınan bilgileri analiz eden yapay zeka destekli uygulama, 18 aydan küçük bebekler dahil olmak üzere erken gelişim evrelerindeki çocuklarda otizmi tespit edebiliyor.

Mamutlar geri geliyor

Bilim insanları 2019 yılına kadar tüylü mamutları gen düzenleme teknoloji sayesinde geri getirmeyi amaçlıyor. Çalışmayı yapan ekip, buzullarda binlerce yıl önce donmuş mamut DNA’larını fil embriyosuna ekleyerek mamut-fil hibriti bir canlı oluşturmayı hedefliyor.

Kalp krizi riski retinada

Yeni geliştirilen yapay zekâ yazılımı, bir kişinin retinasını inceleyerek beş yıl içerisinde kalp krizi ya da felç gibi ciddi bir kalp rahatsızlığı geçirme ihtimalini ölçebiliyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

• Beta-glukan'ın bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı iyi bir koruyucu olduğunu,

• Folat’ın folik asitin biyolojik olarak aktif formu olduğunu ve vücut tarafından daha iyi kullanılabildiğini,

• Bitkilerin UV ışınlarına karşı zararlı etkilerden kendilerini Lutein sayesinde koruduğunun anlaşılmasıyla retinadaki bozulmayı önleyerek göz sağlığını korumak için Lutein kullanılmasının öneminin ortaya çıktığını biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder