Dünya İsveç Meclisi de 'soykırım' dedi

İsveç Meclisi de 'soykırım' dedi

Paylaş
İsveç Meclisi de 'soykırım' dedi

'Sözde' Ermeni soykırımı iddialarına bir 'Evet' de İsveç'ten geldi

BİR OYLA ‘EVET’

Haberin Devamı

Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni soykırımı iddialarını içeren tasarıyı kabul etmişti. ‘Sözde’ Ermeni soykırımı iddialarına bir ‘Evet’ de İsveç’ten geldi. İsveç Parlamentosu’nda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısı, 130 ‘Hayır’a karşılık 131 ‘Evet’ oyuyla kabul edildi. Oylamaya 88 milletvekili katılmadı.

‘TAŞ YUVARLANIYOR’

Görüşmeler sırasında bir konuşma yapan İsveç Çevre Partisi’nin Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan “Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Türkiye’de bu iddialar artık cesaretle tartışılıyor. Türkiye’de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Taşın hareket etmesine engel olmayalım” dedi. Mehmet Kaplan oylama sonrası ise “Milletvekilleri Amerika’daki oylamadan etkilendi, ayrıca genel seçimlere yatırım yaptı” diye konuştu.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİYE DÖN EMRİ

İsveç Meclisi’ndeki tartışmaları ve oylamaları Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk de izledi. Büyükelçi Korutürk, oylama sonrası Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’ye çağrıldı. Washington Büyükelçisi Namık Tan da Amerika’daki oylama sonrası Ankara’ya çağrılmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da 17 Mart’ta İsveç’e yapacağı geziyi iptal ettiği bildirildi.