Dünya İsveç'ten Ermeni Tasarısı'na onay

İsveç'ten Ermeni Tasarısı'na onay

Paylaş
İsveç'ten Ermeni Tasarısı'na onay

İsveç Parlamentosunda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısı, 1 oy farkla kabul edildi

Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı Ermeni iddialarının tanınmasını içeren öneri üzerinde yapılan oylamada 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili lehte oy kullandı.

Gelişmeler üzerine, İsveç Büyükelçisi az önce Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı...

GÜLAN AVCI 'EVET' DEDİ, KAPLAN KATILMADI

Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisi’nin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktı. Mensubu olduğu Liberal partiyle ters düşen Türkiye’den gelen Kürt göçmen olan milletvekili Gülan Avcı ise, “95 yıldır acı çeken insanların haklarını elde etme zamanı gelmiştir” diyerek tasarının kabulü için oy kullandığını bildirdi. Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi.

Oylamada iktidarı oluşturan ve 178 sandalyesi bulunan koalisyon ortakları tasarıya ret oyu vereceklerini açıklamalarına karşılık, aralarında Avcı’nın da bulunduğu 4 milletvekili grup kararı dışında “kabul” oyu kullandı. Böylece tasarı 130’a karşılık 131 oyla onaylanmış oldu.

KAPLAN'A BÜYÜK TEPKİ

Tasarının görüşmeleri sırasında konuşma yaptıktan sonra oylamaya katılmayan Çevre Partisi’nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, İsveç’teki Türk gruplar arasında tepki topladı. İsveç’te yaşayan Türkler, Mehmet Kaplan’ın da partisinin kararına rağmen oylama sırasında genel kurulda kalıp oy kullanması gerektiğini savundu.İsveç’teki Türkler, “Mehmet Kaplan da oylamaya katılıp öneriye ’hayır’ oyu verseydi, oylar eşit olacaktı” yorumunda bulundu.

SADECE ERMENİLER DEĞİL...

Bu arada tasarıda sadece Ermeniler ibaresi geçmiyor. Tasarıda 1915’te Ermenilerin, Asurilerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Pontus Rumların ve diğer Hıristiyan azınlıkların soykırıma uğratıldığı iddia edildi.

BÜYÜKELÇİ KRİZİ



Karar üzerine Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Stockholm Büyükelçisi'nin istişare için geri çağırıldığı, Başbakan Erdoğan'ın 17 Mart'ta İsveç'e yapacağı gezinin iptal edildiği duyuruldu.

Parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonunda 2 Mart 2010'da görüşülen tasarı, dün parlamentonun gündemine getirildi. Öneriye destek veren ve karşı çıkan milletvekilleri arasında 6 saate yakın tartışmalar yaşandı.

Öneriye destek veren sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi'nden milletvekilleri, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında yaşanan olayların “soykırım” olduğunu, Türkiye'nin tarihiyle yüzleşmesini ve bunu kabul etmesini savundu.

Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar.

ÇAĞRI YAPTI, KENDİSİ GELMEDİ

Öneriyle ilgili görüşmeler sırasında konuşma yapan ama daha sonradan oylamaya katılmayan Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, konuşmasında şunları söyledi:

“Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Olaya olmuş ya da olmamış diye bakmak yerine sonrası ne olacak, ona bakmak önemli. Türkiye'de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Yavaş yavaş artık insanlar görüşlerini açıklayabiliyor. Cesaretle tartışabiliyor. Bu taşı çıkarmamalıyız. Türkiye'de bu gelişmeleri düşünmemiz gerekiyor. Türkiye'deki son gelişmeleri zorlaştırmayalım.”

Mehmet Kaplan, milletvekillerini tasarı aleyhinde oy kullanmaya çağırdı.

88 VEKİL OYLAMAYA KATILMADI

Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Oylama sonunda 130 “Hayır”, 131 “Evet” oyu kullanıldı, 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Parlamentodaki tartışmaları ve oylamaları Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk de izledi.

Büyükelçi Korutürk, Ankara'ya çağrılıp çağrılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Ankara'dan talimat bekleyeceğini söyledi.

Görüşmeler başlamadan önce Meclis önünde Ermenilerle birlikte Türk vatandaşları da toplandı ve meclise girerek genel kuruldaki görüşmeleri ve oylamaları takip ettiler.

BAŞBAKANLIK: ERDOĞAN'IN GEZİSİ İPTAL

Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada kararın İsveç’te 2010 Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığına değinilerek, "Yerel siyasi saiklerle kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın işbirliğine ve dostluğa yakışmamıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca 17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Erdoğan'ın bu ülkeye yapacağı ziyaretin iptal edildiği, Stokholm Büyükelçisi'nin istişareler için Ankara’ya çağırıldığı belirtildi.

Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yayımlanan konuya ilişkin “Hükümet Açıklaması” şöyle:

“İsveç Parlamentosu'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bazı halklara soykırım yapıldığına dair bir önerge kabul edilmiş olmasını esefle karşılıyoruz. Kararı şiddetle kınıyoruz. Dayanaktan yoksun, büyük yanlışlarla malul bu kararı halkımız ve Hükümetimiz reddetmektedir. Kararın İsveç'te 2010 Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığı aşikardır. Yerel siyasi saiklerle kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın iş birliğine ve dostluğa yakışmamıştır.

Tarihle dürüst şekilde yüzleşilmesi için çağrı yapan Türkiye'dir. Tarihle yüzleşmekten kaçınanlar, iddialarını karşılıklı olarak görüşmekten ve gerçeği bilimsel yöntemlerle çalışarak açığa çıkarmaktan korkanlardır. Bu korkuyu taşıyanlar, küçük siyasi çıkarlar peşindeki yabancı parlamenterleri istismar etmekte ve onlar tarafından istismar edilmektedirler. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine ilişkin iddiaların İsveç Parlamentosu gündemine girmesi böyle bir istismar döngüsünün sonucudur.

Parlamentoların ve siyasetçilerin görevi, tarih konusunda yargıda bulunmak değil, tarihten ders çıkararak geleceği inşa etmektir. Tarihi gerçeklerin ve Türkiye'nin kendi tarihi ile ilgili görüşlerinin yabancı parlamentoların siyasi çıkar zemininde almış oldukları kararlarla değişeceğini sananlar ağır bir yanılgı içindedirler.

17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Sayın Başbakanımızın bu ülkeye yapacağı ziyaret iptal edilmiştir.

Stokholm Büyükelçimiz, istişareler için Ankara'ya çağrılmıştır.”

4

Haberin Devamı