Dünya İsviçre kadınlara teslim

İsviçre kadınlara teslim

Paylaş
İsviçre kadınlara teslim

İsviçre tarihinde ilk kez 7 üyeli kabinede kadınlar çoğunluğu elde etti

Kadına seçme ve seçilme hakkını tanıyalı henüz 40 yıl bile olmayan, Avrupa’nın en muhafazakâr ülkelerinden İsviçre’de dişi devrim... Dünkü meclis oylaması sonucu kabinedeki kadın bakan sayısı erkekleri aştı.

Haberin Devamı

İsviçre tarihinde ilk kez 7 üyeli kabinede kadınlar çoğunluğu elde etti. Kadınlara oy hakkını en geç tanıyan ülkelerden olan İsviçre’de, Simonetta Sommaruga’nın da seçilmesiyle Federal Konsey’deki kadın üye sayısı 4 oldu.

50 yaşındaki avukat ve Sosyal Demokrat Sommaruga, kabinede Sosyal Demokrat Parti’den Çevre, Enerji, İletişim ve Ulaştırma Bakanı Moritz Leuenberger’in istifasıyla boşalan koltuğa oturdu. Sommaruga 1999’dan beri milletvekili.

İsviçre’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesinden çok daha geç bir tarihte, 1971’de verilmişti. Kantonlarından Appenzell İnner-Rhodes’de ise, kadınların yerel seçimlere katılması 1990 yılına kadar yasaktı. Kabineye ilk kadın üye 1984’te seçildi.

Dünyada beşinci ülke

Kadınların kabinede çoğunluğu elde etmesi bu açıdan büyük önem taşıyor. Ülkede ayrıca, parlamento sözcüleri de kadın. İsviçre şimdi, dünyada, kabinede kadınların çoğunlukta olduğu beşinci ülke oldu. Diğer ülkeler, Cape Verde, Finlandiya, Norveç ve İspanya. Ancak uzmanlar, politikanın aksine iş dünyasında ve akademide kadınların hala geri planda kaldığını ifade ediyor.

İsviçre’de, bakanlar kurulu üyeleri, önde gelen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşuyor. Geçen yaz Özgür Demokrat Parti’den Maliye Bakanı Hans-Rudolf Merz ile Leuenberger’in 2011’deki seçimlere katılmak üzere istifa etmesiyle kabinede 2 koltuk boşalmıştı.

Haberin Devamı

Bilgi notu

Medeni Kanun’u İsviçre’den uyarlayan Türkiye’de bugün 27 bakanın ikisi kadın.