Ekonomi İsviçre'deki hesaplar sızdı: Türkiye'den 3 bin 105 kişi!

İsviçre'deki hesaplar sızdı: Türkiye'den 3 bin 105 kişi!

Paylaş
İsviçre'deki hesaplar sızdı: Türkiye'den 3 bin 105 kişi!

İsviçre'de dünyanın en büyük ikinci bankasındaki hesaplar basına sızdı... Türkiye'den 3 bin 105 kişiye ait hesaplarda 2008 yılında 3,5 milyar dolar bulunuyordu. Swissleaks'in, 47 ülkeden 157 gazetecinin ortak araştırması sonucunda ortaya çıkarıldığı vurgulanıyor

HSBC'nin özel müşterilerine dair detaylı banka hesap bilgileri basına sızdı... Basına sızan bilgilerin 2008 yılında Fransız polisine teslim edilen dökümanların çok daha detaylı hali olduğu bildirildi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) bu hesapların kimlere ait olduğunu, hangi ülke vatandaşlarının bankada ne kadar para tuttuğunu detaylarıyla açıkladı.

TÜRKLERİN HESAPLARINDAKİ MEVDUATIN TOPLAM DEĞERİ 3,5 MİLYAR DOLAR


Buna göre söz konusu tarihlerde Türklerin İsviçre’deki hesaplarındaki mevduatın toplam değeri 3.5 milyar dolardı. Gizli hesaplardaki toplam mevduatın ise o 2008’de verilen raporda 100 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Guardian, dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre kolunun, farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergiden kaçmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazıyor. Gazete, bu belgelerin Guardian, BBC, Le Monde ve merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun ortak çabasıyla ele geçirildiğini belirtiyor.

BİREYLERE KAPI AÇIYOR

Guardian, 2005-2007 yıllarını kapsayan dosyaların, toplam hacmi 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesaba ışık tuttuğunu, bankanın bu dönemde, müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiğini, varlıklı müşterilerine Avrupa'daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığını kaydediyor. Gazete ayrıca, bankanın bazı beyan edilmemiş "kara hesapların" yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı olduğunu, uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtığını yazıyor.

3 BİN 105 TÜRK’ÜN HESABI VAR

Türklerin İsviçre’deki hesaplarındaki mevduatın toplam değeri 3.5 milyar dolardı. Araştırmaya göre bankadaki hesaplarında en çok parası olan Türk’ün 263.7 milyon doları bulunuyordu. 2007 yılında sızdırılan rapora göre 3.105 müşterinin 4.584 banka hesabı vardı. Rapora göre 2005-2007 arasında Türkiyeli müşterilerin 3.5 milyar dolarlık mevduatı bankada hesabı olan 188 ülke arasında 23’üncü oldu. En çok para 31.2 milyar dolar ile İsviçreli müşterilerde bulunuyor.

Swissleaks'in, 47 ülkeden 157 gazetecinin ortak araştırması sonucunda ortaya çıkarıldığı vurgulanıyor. HSBC'den yapılan yazılı açıklamada ise kurallara uygun hareket etme ve vergi şeffaflığını kar etmenin önünde gördükleri vurgulanarak, "HSBC, bankacılık hizmetlerinin vergi kaçırmak için ya da kara para aklamak için kullanılmasını engellemek amacıyla tasarlanan girişimi ortaya koydu" ifadesine yer verildi.

İŞTE İSVİÇRE'DE HESABI OLAN ÜNLÜ İSİMLER

Aliko Dangote (Bloomberg’e göre Afrika’nın en zengin adamı)

Diego Forlan (Dünyaca ünlü futbolcu)

Fernando Alonso (Dünyaca ünlü F1 pilotu)

Flavio Briatore (Renault F1 takımının başkanı)

Karekin II (Ermeni Ortodoks Kilisesi Lideri)

Ürdün Kralı II. Abdullah

Kâbus bin Seyd El Ebu Seyd (Umman Sultanı)

Valentino Rossi (MotoGP pilotu)

BBC TÜRKÇE / HÜRRİYET

Haberin Devamı