Dünya İsyancılar İngilizleri yerin dibine soktu

İsyancılar İngilizleri yerin dibine soktu

Paylaş
İsyancılar İngilizleri yerin dibine soktu

Libya devlet televizyonunda dün gece yayınlanan bir telefon konuşması kaydı İngiltere'yi yerin dibine soktu

Söz konusu telefon görüşmesinde, İngiltere’nin Trablus Büyükelçisi Richard Northern, Libya'da Kaddafi karşıtları tarafından esir alınan 6 İngiliz SAS (Özel hava kuvveti) komandosu ve 2 diplomatın serbest bırakılması için bir isyancı liderine yalvarırken duyuldu.

Haberin Devamı

>> İNGİLİZ ASKERLERİNİ REHİN ALDILAR

Libya’da yaşanan karmaşa nedeniyle Londra’da bulunan Northern, isyancıların lideriyle yaptığı konuşmada kelimeleri bir araya getirmekte zorlanırken, isyancıların gözaltına aldığı İngilizlerin, “aslında kalacak bir otel bulmaya çalıştıklarını” söyledi. Northern’ın konuştuğu isyancı komutan, gözaltına aldıkları İngilizler için, “Helikopterle gelmekle büyük bir hata yaptılar” ifadesini kullanırken, İngiltere Büyükelçisi buna karşılık, “Öyle mi? Libya’ya nasıl geldiklerini bilmiyordum” dedi.

ÜLKEYE GİZLİCE GİRENLERLE KONUŞMAYIZ

İngiliz özel birliklerine ait askerler ve korudukları diplomatlar, İngiliz hükümeti tarafından isyancılarla temasa geçmesi için Libya’ya gönderilen öncü bir grubu oluşturuyordu. Ancak, sözde gizli operasyon, grubun, Cuma akşamı indikleri isyancıların kalesi Bingazi’de gözaltına alınmalarıyla suya düştü.

Haberin Devamı

İsyancılar, gözaltına aldıkları İngilizleri ev hapsinde tutarken, cep telefonlarına el koydu. Londra ile isyancılar arasında başlayan görüşmeler nihayetinde dün sonuç verdi ve sekiz İngiliz bir firkateyn vasıtasıyla Malta’ya gönderdi. İsyancıların İngiliz özel birliklerine ait helikopter ve silahlara da el koyduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı William Hague, isyancılarla temasa geçmesi için gönderilen ekibin “bazı zorluklarla karşılaştığını”, ancak Kaddafi karşıtı gruplarla ilişkileri güçlendirmek için bir başka ekip göndermeyi düşündüklerini ifade etti. Ancak gizlice Libya'ya girmeye çalışan gruplarla konuşmayı reddeden isyancılar, sadece kurulacak normal diplomatik kanallar aracılığıyla görüşmeye yanaşacaklarını açıkladı.