Dünya İsyancılara bir darbe daha

İsyancılara bir darbe daha

Paylaş
İsyancılara bir darbe daha

Libya'da, Kaddafi rejimine son vermek isteyen isyancılar, ellerinde bulunan kentlerin kontrolünü birer birer kaybediyor

Libya devlet televizyonu, düne kadar isyancıların elinde bulunan Brega’nın, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye ait birlikler tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Haberde, “Brega kenti direnişçilerden temizlendi” ifadesi kullanıldı. AFP haber ajansı ise ağır bombardıman altında kalan isyancıların Brega’da tutunamayarak geri çekilmeye zorlandığını iletti.

İKİ GÜNDE İKİ KENT KAYBETTİLER

Cuma günü, Kaddafi güçlerinin denizden hücum botları, havadan savaş uçakları ve karadan havan toplarıyla ağır ateş altına aldığı Ras Lanuf’tan geri çekilen isyancılar, iki gün sonra Brega’da da ağır yenilgi aldı.

Hafta içinde, Kaddafi’nin memleketi Sirte ile Ras Lanuf arasında kalan Bin Cevad kentinde yaşanan çatışmalarda isyancılar geri çekilmeye başlamıştı. Pazar günü itibariyle, isyancılar iki önemli stratejik noktayı kaybetmiş oldu.

KADDAFİ’NİN OĞLU MİSRATA’YA İLERLİYOR

Kaddafi’ye bağlı birlikler Libya’nın doğusundaki isyancı kentleri ele geçirirken, isyancıların Libya’nın batısında elinde bulundurduğu tek kent olan Misrata'ya da saldırıya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Cumartesi günü, Kaddafi’nin oğlu Hamis’in kontrolündeki 32’inci Tugay'ın kente hareket ettiği bildirilmişti. Ancak, Hamis’in birliğinden 32 askerin kaçarak isyancıların tarafına geçmesiyle ilerleyişin aksadığı haberleri geldi. Misrata, isyanın ilk günlerindeki saldırılara karşı koymayı başarmıştı.

EL KAİDE'DEN İSLAMİ REJİM ÇAĞRISI

Afganistan'da ABD'nin denetimindeki hapishaneden kaçan Ebu Yahya El Libi, Libyalılara Muammer Kaddafi rejimini yıkarak İslami rejim kurma çağrısında bulundu.

El Libi'nin örgüte ait bir internet sitesinde yayımlanan videosunda, Tunus ve Mısır'daki rejimlerinin yıkılmasının ardından, sıranın Libya'da olduğunu belirtti.

Cumartesi günü yayımlanan 31 dakika uzunluğundaki videonun orijinalliği kanıtlanamadı. "Libyalı" kelimesinin Arapçası El Libi'yi takma isim olarak kullanan El Kaide militanı, 2005 yılında Afganistan'daki Bagram hapishanesinden kaçmıştı.

İTALYA'DAN YARDIM İSTENDİ

Libya'nın geçici Petrol Bakanı, Ras Lanuf'taki petrol tesislerinde çıkan yangının söndürülmesi için İtalya'nın Eni şirketinden yardım istedi.

National Oil şirketinin başkanı Şükrü Ghanem ise AP haber ajansına, Ras Lanuf'taki tesislerde süren yangının yayılmasından endişe ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Ghanem, yangının söndürülmesi için Eni'den yardım istediklerini ancak henüz bir karar alınamadığını söyledi.