Dünya İtalya peçeye ilk cezayı kesti

İtalya peçeye ilk cezayı kesti

Paylaş
İtalya peçeye ilk cezayı kesti

Fransa ve Belçika, kamusal alanda peçeli çarşafı yasaklamaya hazırlanırken, İtalya ilk cezasını kesti

Belçika ve Fransa'da kamuya açık alanda burkayı yasaklayan yasalar parlamentoda tartışılırken, bu alanda ilk cezayı İtalya kesti. İtalya'nın Novara kentinde bir postahanede kuyrukta bekleyen burkalı bir genç kadına 500 euro para cezası verildi.

İtalyan polisi burka giyerek bir postanenin içinde kuyrukta bekleyen 26 yaşındaki Tunus uyruklu bir kadına 500 euro para cezası verdi.

Haberin Devamı

İtalya'nın Novara kenti belediye meclisi ocak ayında, 1970'li yıllardaki anti terör yasasına dayanarak, kentte kamuya açık alanlarda burka giyilmesini yasaklayan bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme kamuya açık alanlarda bir kişinin yüzünü kapatmasını yasaklıyor. Ancak İtalyan polisi cezayı burka giyen kadın bir kamu binası içinde bulunduğu için verdiğini açıkladı.

YABANCI DÜŞMANI PARTİ NE DEDİ?

Yabancı düşmanlığıyla bilinen Kuzey Ligi Partisi üyesi Novara Belediye Başkanı Massimo Giordano, kentlerinde yaşayan yabancıların yasalarına saygı duyması çağrısını yaptı.

Belediye Başkanı Giordano, "Yeni düzenlemeyi imzalamamın nedeni tamamen güvenlik nedeniyle. Ancak bizim kentimizde yaşamayı seçen insanların geleneklerimize saygı göstermesini istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

İtalyan polisi ise burka giydiği için bir kadına ceza kesilmesinin gerekçesini şöyle açıkladı: "Bir kişi burka giyerek kamu alanı olarak kabul edilen bir yerde, yani bir postanede bekliyordu. Bu gerekçeyle kendisine para cezası verilmiştir."

FRANSA 150 EURO CEZA VERECEK

Fransa, burka ya da nikaba yasak getirmekte adeta Belçika'yla yarışıyor. Hazırlanan yasa taslağında burka ve nikab giyen bir kadına 150 euro para cezası, onları buna zorlayanlara ise 15 bin euro para cezası ve bir yıl hapis öngörüldü. Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, burkaya yasak için yasa hazırlanması için düğmeye basmıştı.

BELÇİKA'DA ALT KANATTAN GEÇTİ

Belçika’da kadınların burka giymesini yasaklayan yasa tasarısı, nisan ayı sonunda parlamentonun alt kanadında kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için, Senato’da da oylanması gerekiyor. Tasarı, kamuya açık yerlerde yüzün kısmen ya da tamamen, tanınmayacak biçimde kapatılmasını yasaklıyor.

İSVİÇRE YASA HAZIRLIĞINDA

İsviçre Parlamentosu da burka ve peçenin yasaklanması için hazırlıklara başladı. İsviçre'nin üç büyük partisi burka ve peçenin yasaklanması taraftarı olduklarını açıkladı. Burka ve peçenin yasaklanmasını öngören yasa tasarısının hazırlıkları şimdiden başladı. İsviçre, referandumla ülkede camilere minare yapılmasını yasaklamıştı.

Haberin Devamı

DANİMARKA YASAKTAN VAZGEÇMİŞTİ

Danimarka’da da ocak ayında burkanın yasaklanması için girişimde bulunulmuş, ancak daha sonra vazgeçilmiş

(Hürriyet)