Dünya İtalya referanduma 'hayır' dedi, Başbakan Renzi istifa etti

İtalya referanduma 'hayır' dedi, Başbakan Renzi istifa etti

Paylaş
İtalya referanduma 'hayır' dedi, Başbakan Renzi istifa etti

İtalya, Başbakan Matteo Renzi ve ülkenin Avrupa Birliği içindeki kaderinin belirleneceği referandum için sandığa gitti. Kesin olmayan sonuçlara göre, sandıktan yüzde 60 'hayır' çıktı. 'Evet' oyları ise yüzde 40'da kaldı. Referandumdan önce 'hayır' çıkması halinde istifa edeceğini açıklayan İtalya Başbakanı Renzi, sözünde durdu. Renzi, "İstifamı bugün cumhurbaşkanına sunacağım" dedi

İtalya dün kritik anayasa referandumu için sandık başına gitti. Yerel saatle sabah 07.00'de başlayan oy verme işlemi 23.00'te (TSİ 01.00) sona erdi. İçişleri Bakanlığı, kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin oy kullandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi verilere dayanarak yaptığı projeksiyona göre, sandıktan yüzde 60 'hayır' çıktı, 'evet' oyu yüzde 40'da kaldı.

İlk sonuçların ardından İtalya Başbakanı Renzi'den bir açıklama geldi. Referandumda "hayır" çıkmasının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu söyleyen Renzi, "İstifamı bugün cumhurbaşkanına sunacağım" dedi.

SENATO'NUN YETKİLERİ AZALTILACAKTI


Anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilmesini öngörüyordu. Buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyordu.

İtalya Başbakanı Renzi, anayasanın 3'te 1'ini değiştirecek reform paketiyle yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını savunuyordu. Referandum, aynı zamanda Renzi için bir güvenoyu niteliğindeydi.

'HAYIR' AB KARŞITLARINI GÜÇLENDİRECEK


Muhalefet ise hükümetin elinin fazlasıyla güçleneceği ve güçler ayrılığı ilkesinin zarar göreceği endişesindeydi. İtalya'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasını savunan "5 Yıldız Hareketi'nin olası bir erken seçimden güçlenerek çıkacağı öngörülüyor.

Bu durum ise Avrupa Birliği ülkelerini birliğin geleceği konusunda kaygılandırıyor.

Haberin Devamı