Dünya İtalya'da nükleer referandum

İtalya'da nükleer referandum

Paylaş
İtalya'da nükleer referandum

İtalya, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği karar doğrultusunda, nükleer enerji başta olmak üzere bir dizi konuda, pazar ve pazartesi günleri yapılacak referanduma kilitlenmiş durumda

İtalya’da kısa bir süre önce yapılan kısmi yerel seçimlerin ardından bu kez, ülke genelinde yapılacak referandum ve sonuçları ülke gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Kısmi yerel seçimlerde, ummadığı bir yenilgi alan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümeti için bu referandum önemli bir test niteliğinde.

Yaklaşık 47 milyon 388 bin seçmenin bulunduğu ülkede halk nükleer enerji, sular idaresinin özelleştirilmesi ve başbakan ile bakanlara geçici süreli "dokunulmazlık" konularında sandık başına gidecek. İtalyan seçmenler, 12 Haziran Pazar günü TSİ 09.00-23.00, 13 Haziran Pazartesi günü TSİ 08.00-16.00 saatleri arasında oy kullanacak.

Referandum öncesi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin propaganda çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Özgürlükçü Halk Partisi (ÖHP) ile Kuzey Birliği’nin oluşturduğu merkez sağ iktidarın, halk oylamasına katılım oranını düşük tutarak oylamayı geçersiz kılma niyetinde olduğu öne sürülüyor. Bunun için katılımın yüzde 50’nin altında olması gerekiyor.

Uzmanlar, oy kullanma oranının yüzde 50’nin bir fazlası olması ve "evet" oylarının çokluğu durumunda bunun, İtalya’nın nükleer enerji konusunu uzun bir süre rafa kaldıracağı anlamına geldiği yorumunu yapıyor.

Başbakan Silvio Berlusconi, daha önce ülkesinin elektrik ihtiyacı için nükleer enerjiye sahip olması gerektiğini söylemiş ve ileride İtalya’nın nükleer santrallere sahip olması adına birtakım adımlar attığı ileri sürülmüştü.

Nükleer enerjiyi geleceğin enerjisi olarak tanımlayan Berlusconi, halk oylamasında sandık başına gitmeyeceğini de açıklamıştı.

Berlusconi gibi koalisyon ortağı Kuzey Birliği partisinin lideri Umberto Bossi de referandumda oy vermeyeceğini duyurmuştu.

MUHALEFET "NÜKLEERSİZ HAYATA DEVAM" DİYOR

Siyasi iktidarın aksine muhalefet ise yoğun bir kampanyayla seçmenleri oy vermeye çağrıyor.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti lideri Pierluigi Bersani, "Berlusconi oy vermeyebilir, ancak İtalyanlar oy kullanacak" diyerek iktidara gözdağı verdi.
Muhalefet ve çevre örgütleri nükleersiz hayatın devamı, sular idaresi ile başbakan ve bazı bakanlara geçici süreyle dokunulmazlık sağlanmaması için seçmenleri "evet" oyu vermeye çağrıyor.

Kısmi yerel seçimlerin ardından referandumu gündemine alan İtalya’da, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da vatandaş olmanın görevini yerine getireceğini dile getirerek, oy vereceğinin sinyalini vermişti.

2010 yılının sonlarında Berlusconi hükümetinden desteğini çeken Gelecek ve Özgürlük Partisi lideri ve Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini’nin de oy kullanmasının beklendiği belirtiliyor.

1986 yılındaki Çernobil faciasından sonra İtalya’da yapılan referandumda, İtalyanlar nükleer enerjiye izin vermemişti. Japonya’da mart ayındaki deprem ve tsunami felaketi sonrasında Fukuşima Nükleer Santralındaki sızıntı, İtalyanları bir hayli endişelendirdi. İtalya, G8 ülkeleri arasında bugün nükleer enerjiye sahip olmayan tek ülke.

Bu arada, "Greenpeace" eylemcilerinin bu sabah başkent Roma’daki Kolezyum’un önce cephesine "İtalya, durdurmak için (Evet) de" şeklinde büyük bir pankart açtıkları kaydedildi.

"Greenpeace" eylemcileri, 29 Mayıs’ta Roma Olimpiyat Stadı’nda Palermo ile FC Inter arasında oynanan İtalya Kupası finalinde de stat çatısından "Milano’dan Palermo’ya nükleeri durduruyoruz" pankartı açmışlardı.

Haberin Devamı