Dünya İtalya'dan Tunuslu göçmenlere ilginç teklif

İtalya'dan Tunuslu göçmenlere ilginç teklif

Paylaş
İtalya'dan Tunuslu göçmenlere ilginç teklif

İtalya,15 binden fazla Tunuslu göçmeni ağırlama sıkıntısı yaşayınca çareyi ilginç bir çözümde buldu

Dışişleri Bakanı Frattini, ülkesine geri dönmeyi kabul eden her Tunusluya 1500 Euro ödeneceği sözü verdi. İtalya, Lampedusa Adası’na akın eden Tunuslu göçmenleri ülkelerine geri dönmeye ikna etmek için kesenin ağzını açıyor

Haberin Devamı

Ocak ayı başından beri ülkeye göç akınının hızı kesilmezken, Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve İçişleri Bakanı Roberto Maroni, bu sorunu görüşmek için dün Tunus’a gitti. Daha önce kaçak göçle mücadele için Tunus’a 200 milyon Euro’luk yardımda bulunan İtalya’nın, bunun için 80 milyon Euro daha vereceği açıklandı.

Ayrıca Tunus’a ekonomisini canlandırması için 150 milyon Euro’luk mali yardım kararı alındığı da belirtildi. Bakan Frattini, bu yardımın ülkenin yoksul bölgelerinin kalkınması için kullanılmasının amaçlandığını söyledi. Ayrıca Tunus, turizmin canlandırılması için de İtalya’dan yardım istedi. Bakan Frattini de her yıl 60 bin İtalya’nın ziyaret ettiği ülkeye, vatandaşlarının gelişini teşvik edeceğini taahhüt etti.

Haberin Devamı

"MARKA AYAKKABILI GÖÇMENLERE PARA DA YER DE YOK"

Franco Frattini, Corriere Della Sera gazetesine verdiği röportajda ülkesine dönmek isteyen Tunuslulara bin 500’er Euro ödeneceğini belirtti. Frattini, bunun yeniden normal hayatlarına geri dönmek isteyen göçmenler için maddi bir katkı olduğunun altını çizerken, hükümet ortağı ayrılıkçı parti Kuzey Ligi’nden hemen tepki geldi.

Partiye mensup, Veneto Bölgesi Başkanı Luca Zaia, göçmenlere para ödenmesine karşı tavrını, "Onlar markalı ayakkabı giyiyor, oldukça iyi haldeler. Bölge olarak bu tip göçmenler için asla misafirperverlik göstermeyiz" sözleriyle açıkladı. İçişleri Bakanı Roberto Maroni, İtalya’da hiçbir bölgenin göçmenleri ağırlamayı kabul etmediğini söyledi.

LAMPEDUSA’DA İÇME SUYU ALARMI

Öte yandan Tunusluların yanı sıra önceki gün Eritre’den de 300 göçmen teknelerle Lampedusa Adası’na ulaştı. 6 bin nüfuslu adada, şu an başka bölgelere sevkedilmeyi bekleyen 5 bin göçmen bulunuyor. Ana geçim kaynakları turizm olan adalılar, göç akınının turizmi baltaladığını ve adada hijyen problemi olduğunu belirtiyor. Ada yetkilileri ise içme suyunun artık ihtiyacı karşılamadığını açıkladı.

Tunuslu göçmenler ise yiyecek ve su sıkıntısı çektiklerini belirterek, en kısa zamanda adadan tahliye edilmeyi istiyor. Bu arada, İtalyan donanmasına ait ’San Marco’ adlı savaş gemisi, binlerce kaçak göçmenin başka bölgelere tahliye edilmesi için çalışıyor.

Haberin Devamı

Esma ÇAKIR / ROMA(İtalya), (DHA)