Dünya İtalya'dan Türkiye'ye Papa yanıtı

İtalya'dan Türkiye'ye Papa yanıtı

Paylaş
İtalya'dan Türkiye'ye Papa yanıtı

Ermeni toplumunun "20. Yüzyılın ilk soykırım kurbanları olduğuna inanıldığını" söyleyen Papa Françesko'ya Türkiye'den gelen tepkiler üzerine İtalya Dışişleri bugün bir açıklama yaptı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Papa’ya tepki gösteren Türk makamlarına cevap verdi.

Haberin Devamı

Gentiloni, açıklamasında “Türklerin Papa’ya karşı sert açıklamaları haklı görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Papa Françesko, Ermeni toplumunun “20. Yüzyılın ilk soykırım kurbanları olduğuna inanıldığını” söylemişti.

Bu açıklamaya Türkiye sert tepki göstermiş, Vatikan temsilcisi Dışişlerini çağrılmıştı.

GOZZİ: HÜKÜMETLER RESMİ POZİSYON ALMAMALI

Öte yandan, İtalya'nın Başbakanlık Avrupa Birliği (AB) Politikaları Müsteşarı Sandro Gozi, 1915 olaylarına ilişkin "hükümetlerin resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını" söyledi.

İtalyan LA7 kanalında bir programa katılan Gozi'ye, dün Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren sözleri hatırlatılarak, İtalya'nın pozisyonun ne olduğu sorusu yöneltildi.

Haberin Devamı

Sandro Gozi, "Bu konuda bir tane resmi görüş açıklayan hükümet yok. Bu iş tarihçilerin işi. Bu konuyu başlatan, ele alan bir Avrupa hükümeti yok. Avrupa parlamentoları, kendi görüşlerini açıkladılar ama hükümetler hayır. Ben kişisel olarak bunun olduğuna inanıyorum ancak bunu belirlemek siyasetçilerin değil tarihçilerin görevi. Bana göre bir hükümet 'soykırım' kelimesini kullanmamalı. Bir hükümetin bu konu üzerinden resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını düşünüyorum" dedi.

"Eğer biz siyaset yapıyorsak Türkiye'nin bugünkü problemlerine bakmanın daha yerinde olduğunu düşünüyoruz" diyen AB Politikaları Müsteşarı Gozi, Türkiye'deki demokrasi, insan hakları ve azınlık hakları gibi konularla ilgilendiklerini dile getirdi.

DHA