Ekonomi İtalyan zenginler krizde güldü

İtalyan zenginler krizde güldü

Paylaş
İtalyan zenginler krizde güldü

İtalya'da zengin ailelerin serveti vergi affının da sayesinde kriz sırasında daha da arttı

PricewaterhouseCoopers’ın Parma Üniversitesi ile birlikte yaptığı araştırmaya göre, İtalya’nın en zengin 640 bin ailesinin toplam servetleri 2009 yılı sonu itibariyle yüzde 19 artarak 882 milyar Euro'ya (1.2 trilyon dolar) çıkıp rekor kırdı.

Araştırmada, zengin aile en az 500 bin Euro'luk finansal varlığı elinde tutanlar olarak tanımlandı. Bu artışın 85 milyar Euro'luk kısmı, vergi affı sonrasında İsviçre ve diğer ülkelerden gelen gizli hesaplardaki varlıklardan oluştu.

ÜLKE EKONOMİSİ KÜÇÜLDÜ, ZENGİNLER BÜYÜDÜ

İtalya’da geçen yıl zenginler servetlerini artırırken, ülke ekonomisi yüzde 5 küçüldü. Araştırmaya göre, zengin İtalyan ailelerinin 2010 yılında da servetlerini yüzde 5.3 artırması bekleniyor.

İtalyan hükümetinin Eylül ayında başlattığı vergi affıyla, deklare edilen varlık üzerinden yüzde 5 ceza alındı. Aralık ayında bitecek af Nisan’a kadar uzatıldı, ancak alınan ceza yüzde 7’ye çıkarıldı.

Program çerçevesinde Eylül ve Aralık ayları arasında illegal olarak ülke dışında tutulan 95 milyar Euro deklare edildi.

İtalya’nın en zengin ailelerinin elinde tuttuğu finansal varlıklar ilk kez 2008 yılında 748 milyar Euro'ya düşmüştü. Bunda, dünya genelinde finans piyasalarını yıkan Lehman Brothers’ın iflasının etkisi olmuştu.

Haberin Devamı