Yaşam İtalya'nın konuştuğu 'sarımsak skandalı'

İtalya'nın konuştuğu 'sarımsak skandalı'

Paylaş
İtalya'nın konuştuğu 'sarımsak skandalı'

Rahatlıkları ve dünya yansa umursamaz tavırlarıyla karikatürize edilen İtalyanların, konu yemek olunca ne kadar katılaşabildiği, son günlerde yaşanan 'sarımsak tartışmasıyla' bir kez daha gündeme geldi

Dünyada moda evleri, futbolu ve otomobillerinin yanı sıra yemekleriyle de en çok tanınan ülkelerden biri olan İtalya'da bu geleneksel yemeklerin reçeteleri neredeyse bir kutsal muamelesi görür.

Yenilikçi şefler ve restoranların sayısı gittikçe artsa da, gelenekselciler hala ağırlıklarını korur ve reçetelerde en ufak bir baharat ekleme-çıkarması bile neredeyse skandal etkisi yaratabilir.

Nitekim son birkaç gündür İtalyan basını ve sosyal medyada bu tarz bir skandalın yankıları sürüyor.

Michelin yıldızlı restoranlarda şeflik yapan, Master Chef İtalya yarışmasının da sunucusu olan Carlo Cracco, bir televizyon programında geleneksel bir makarna sosuna sarımsak ilave etme tavsiyesinde bulununca gastronomik bir infial yarattı.

Belediye: Şoke olduk!

Şef Cracco, geçen Cumartesi akşamı katıldığı bir televizyon programında, "amatriciana" sosuna sarımsak da eklediğini söyledi.

Programın ardından sosyal medyada sarımsak tartışması en çok konuşulan konulardan biri haline gelirken, amatriciana sosunun doğum yeri olan ve bu sosa ismini de veren Amatrice kasabası olaya el attı.

Amatrice Belediyesi bir basın açıklaması yayımlayarak, "Ünlü şef Carlo Cracco'nun amatriciana tarifine sarımsak koyulmasını söylemesi belediyemizi şoke etmiştir" dedi.

Belediye'nin açıklamasında "Gerçek amatriciana'nın içeriklerinin yalnızca guanciale (işlenmiş domuz yanağı eti), pecorino peyniri, beyaz şarap, San Marzano domatesi, kara biber ve kırmızı biberden oluştuğunu hatırlatmak isteriz" denildi.

Amatrice Belediyesi'nin de katılımıyla daha da büyüyen tartışma İtalyan basınında "Sarımsak savaşı", "Amatriciana'ya dokunan ölür", "Şefin sansasyonel gafı", "Amatriciana'da sarımsak skandalı" gibi ifadelerle büyük yer edindi.

Aldığı eleştiriler üzerine yeni bir açıklama yapan Şef Cracco, sosa sarımsak ilave edilmesini sadece bir tavsiye olarak verdiğini, orijinal tarifte sarımsağın yer almadığını kendisinin de bildiğini söyledi.

Ancak Cracco'nun bu geri adımı da karşıtlarını tatmin etmedi. Cracco'nun geçmişte yazdığı bir yemek kitabında verdiği tarifte de amatriciana'ya hem sarımsak hem de soğan koyulduğunu yazdığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine de sarımsak tartışması yeni bir boyut kazandı ve "Amatriciana'ya sarımsak da koyulmaz soğan da" itirazları yükselmeye başladı.

Haberin Devamı