Ekonomi İthal ete veteriner tepkisi

İthal ete veteriner tepkisi

Paylaş
İthal ete veteriner tepkisi

İthal ete veteriner tepkisi

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’nin hayvan hastalıklarından arınmış dünyanın 5 ülkesinden birisi olduğunu belirterek, "Canlı hayvan ithalatının önünün açılması durumunda deli dana başta olmak üzere birçok hayvan hastalığı ülkeye girecek ve bir daha temizlenmesi yılları alacak" dedi.

Haberin Devamı

Sağlam, ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında geçen yıllara oranla belirli bir azalma yaşandığını ancak fiyatların bu kadar yükselmesine yol açacak boyutta olmadığını söyledi.

Özellikle büyükbaş hayvanın yeterli düzeyde olduğunu belirten Sağlam, fiyatların bu kadar yükselmesinin hayvan eksikliğinden değil hayvan ve et ithalatının önünün açılmasını isteyen bazı kesimlerden kaynaklandığını anlattı.

Sağlam, bu konuda manipülasyon yapan firmaların etin üzerinden ellerini çekmesi durumunda kilogram fiyatlarının 15 liraya kadar gerileyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Baskı yaptılar, fiyatları yüksek tuttular ve sonunda istediklerini almak üzereler. Ancak canlı hayvan ve et ithalatının yapılması ülke hayvancılığına büyük darbe vurur. Türkiye, hayvan hastalıklarından arınmış dünyanın 5 ülkesinden birisidir. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri hayvan hastalıkları yüzünden zor günler geçirirken, Türkiye bu konuda dünyada adını duyurmuş bir ülkedir. Canlı hayvan ithalatının önünün açılması durumunda deli dana başta olmak üzere birçok hayvan hastalığı ülkeye girecek ve bir daha temizlenmesi yılları alacak. Böylece hastalıklardan arınmış dünyanın 5 ülkesi olmaktan çıkıp, AB ülkeleri gibi hastalıklarla mücadele eden ülke konumuna gerileyeceğiz."

Haberin Devamı

1,5-2 AVROLUK ETLERİN İTHAL EDİLECEĞİ İDDİASI

Avrupa ülkelerinde etlerin belirli bir sınıflandırmaya tabi tutulduğunu dile getiren Sağlam, 2 yaşından büyük hayvanların etlerinin insan gıdası olarak satılması ve tüketilmelerinin yasak olduğunu bildirdi.

Genç hayvanların etlerinin 8-9 avrodan satıldığını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti:
"Yani bizdeki fiyatla hemen hemen aynı. Bu durumda ülkeye yaşlı hayvan etlerinin ithalatı yapılacak demektir. Yani 1,5-2 avroya satılan etler ülkeye getirilmeye çalışılacak. Bazı kesimlerin istediği yapılmamalı, 1,5-2 avroya satılan kedi-köpek maması olarak değerlendirilen etlerin ithalatına izin verilmemelidir."

"TABAN FİYAT UYGULAMASI İLE SORUN ÇÖZÜLÜR"

Canlı hayvan ya da et ithalatının yerli hayvan üretimini bitme noktasına getireceğini ileri süren Sağlam, bu durumun gelecekte büyük sıkıntılara yol açacağını iddia etti.

Haberin Devamı

Hayvancılığın sağladığı istihdamın unutulmaması gerektiğini ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:
"Yıllardır büyük özveriyle yetiştiricilik yapan, üreten besiciler, ithalatla zarar görecek. Bir daha kimse hayvancılıkla ilgili yatırımda bulunmaz. Devlet, fiyatlara doğrudan müdahale edebilir. Daha önce bunun benzerleri yaşandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sektör temsilcilerini toplayacak, taban fiyat uygulayacak, bu iş bitecek. Taban fiyat uygulaması ile sorun çözülür. Önceden et ve balık kurumları bunu regüle ediyordu. Devlet bir anlamda hakemlik yapıyordu. Et balık kurumlarının özelleştirilmesi sonucunda bu sorun ortaya çıktı. İthalat yerine başka çözüm yolları uygulamaya konulmalı."

Size sorduk, işte yanıtınız...

Yumurtacılardan et alamayanlara öneri

Zafer Akpınar / AA