Beden Sağlığı İthal hayvanlarda öldürücü solunum sistemi hastalığı tehlikesi

İthal hayvanlarda öldürücü solunum sistemi hastalığı tehlikesi

Paylaş
İthal hayvanlarda öldürücü solunum sistemi hastalığı tehlikesi

Erciyes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, ithal edilen hayvanlardaki solunum sistemi hastalıklarında ciddi bir artış görüldüğünü belirterek önlem alınması gerektiğini söyledi

İthal hayvanlara nakil öncesi ve sonrasında mutlaka koruyucu müdahalenin yapılması gerektiğini bildiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, şunları kaydetti:

"Nakillerin gemi aracılığıyla uzun sürede yapıldığı durumlarda hayvanların bağışıklık sistemini zayıflıyor ve bazı virüs, bakteri gibi mikroorganizmalar akciğerlere yerleşip hastalık oluşturuyor. Bu nedenle transport süresinin mümkün olduğunca kısaltılması gerekiyor. Uzun nakillerde ise mutlaka hayvanlara su ve yem takviyesi yapılmalı. Hayvanlar nakil yerlerine ulaştıklarında en geç 48 saat içerisinde özel bakıma alınmalı. Hayvanların özellikle yüksek enerjili yemlere adaptasyonu sağlanmalı, vitamin ve mineral eksiklikleri giderilmelidir. Bulunan bölgedeki hava akımı ve toz kontrolleri yapılmalı.

'HAYVANLAR NAKİLDEN ÖNCE VE SONRA AŞILANMALI'

Özellikle kapalı alanlardaki ahırlarda bulaşma çok hızlı olacağı için, hasta, iştahsız, öksüren ve ateşi olan hayvanlar mutlaka tespit edilmeli ve derhal sağlıklılardan ayrılmalı. Hatta erken dönemde antibiyotik kullanımına gerek kalmadan yapılacak ateş düşürücü ve yangı giderici gibi bazı müdahaleler ile hastalık kontrol altına alınmalı. Hastalık riski yüksek hayvanlarda ise uzun etkili bazı antibiyotiklerin nakilden hemen sonra kullanılmasının faydalı ve koruyucu olduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici bireysel uygulanan bazı ilaçlar, bulaşmayı ve ölüm oranını azaltmakta böylelikle kazanç oranını artırıyor. Nakil hastalığına bağlı solunum sistemi hastalıkları genellikle nakilde 2 hafta içerisinde ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle eğer mümkünse hayvanlar nakilden önce ve nakilden mutlaka iki defa hastalığa karşı aşılanmalı."

'HAYVAN SAHİPLERİ YARDIM ALABİLİR'

Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, hayvan sahiplerinin ekonomik kayba uğramaması için ithalat öncesi ve sonrası mutlaka konu ile uzman kişilerden profesyonel destek alması gerektiğinin altını çizerek ve kendilerinin bu konuda her türlü yardıma hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı