Ekonomi İthalat da çare olmadı

İthalat da çare olmadı

Paylaş
İthalat da çare olmadı

İthalat kararından sonra düşmeye başlayan fiyatlar, fiili et ithalatına rağmen yükselişe geçti

Fiyatlar 1 lira yükseldi

Hükümetin et fiyatlarını düşürmek için başlattığı ithalat da işe yaramadı. İthalat kararından sonra düşmeye başlayan fiyatlar, fiili et ithalatına rağmen yeniden yükselişe geçti.

Et Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, karkas et fiyatının 1 lira arttığını belirterek, “Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisi aldık. Bu harekete müsaade etmeyeceğiz” dedi.

15 günde hayvanlar geldi

Et fiyatının daha önce de bazı kişiler tarafından speküle edildiğini belirten Ulubaş, bu hareketi kırabilmek için EBK’nın sığır ithaliyle görevlendirildiğini belirtti. Bunun üzerine tek hayvan dahi Türkiye’ye girmeden karkas etin fiyatının gerilediğini ifade eden Ulubaş, bunun 1 ay sürdüğünü kaydetti.

Ulubaş, 20 Mayıs’ta yapılan sığır ihalesinden 15 gün sonra hayvanların gelmeye başladığını ve Sakarya’da kesimlerinin yapıldığını kaydetti.

Bu spekülatörlerin işi

Bekir Ulubaş şöyle konuştu: “EBK 70-80 hayvan getirdi, arkası gelmeyecek denilerek spekülatif hareket başlatma çabasına girenler oldu. Bazıları Orta Anadolu’da kasaplık hayvanlara fazla fiyat vererek üçer beşer tosun alıp, ’fiyatlar artacak’ demeye başladı.

Besiye alınacak danaların da fiyatlarını yükseltmeye başladı. Bu şekilde, karkas et fiyatları 1 lira arttı. Psikolojik olarak serbest piyasanın dengesini bozmaya çalışıyorlar.”

Lokantacı sıkıntı içinde

Lokanta ve yemek firmalarının ciddi sıkıntıda olduğuna işaret eden Murat Yalçıntaş, yemek firmalarının, fiyat artışını müşterilerine yansıtmasının mümkün olmadığını, böyle olunca da kaçak hayvancılığın körüklendiğini ifade etti. Et fiyatlarının Avrupa’dan 3 kat fazla olduğunu belirten Yalçıntaş, “Protein kaynağı olan et tüketimi, Avrupa’da kişi başına yılda 30 kilonun üzerinde, bizde 5 kilonun altında” dedi.

Dünyada 5 dolarken Türkiye’de 12 dolar

Yeni plana ihtiyaç var

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, et fiyatlarının düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Hükümetin et fiyatını düşürmek için aldığı ithalat kararının doğru olduğunu söyleyen Yalçıntaş, kapasitesi yüksek, konuya hakim et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğini dile getirdi. Yalçıntaş, “Hayvan sayısını artırmak için de strateji geliştirilmeli” dedi.

Avrupa’da 5, bizde 12 dolar

Yalçıntaş, “Türk halkı, spekülatörler kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatla et yiyebilir. İthalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi artırmalıyız. Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin 12 dolara satılması kabul edilemez. Dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Sadece EBK ithalatı maalesef fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmedi” diye konuştu.

2

Haberin Devamı