Ekrem Sarısu İtibari hizmet süresi sigorta sürenizi artırır, yaşı düşürür
HABERİ PAYLAŞ

İtibari hizmet süresi sigorta sürenizi artırır, yaşı düşürür

Haberin Devamı

Soru: 4 Ağustos 1966 doğumluyum. 1 Ocak 1986’da SSK’lı oldum. 7300 gün primim var. 1986-1997 arasında 922 gün denizci indirimim (2A) bulunuyor. Emekli olma tarihim nedir? Nevzat USLU

Cevap:
25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. İtibari hizmet süresi, sigorta süresine eklenmekte ve emekli olunacak yaş haddinden düşmektedir. 933 gün olan itibari hizmet süreniz, yaş haddinizi 49’dan 46 yaş 5 ay 8 güne düşürmektedir. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, yaş olarak 46 yaş, 5 ay ve 8 günü dolduracağınız 12 Ocak 2013’te emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

15 YIL 3600 GÜNLE AYRILMAYI İŞVERENE ÖNCEDEN BİLDİRME ZORUNLULUĞU YOK

Soru:
Eşim 6 yıldır turizm sektöründe çalışıyor. 15 yıl ve 3600 gün primi var. Ayrılmak istediğinde, SSK’dan alınan dilekçeyle işyerine başvurursa, tazminat alıp da ayrılabilir mi? İşleyiş nasıl olmalı? İşyerinden ayrılmak istediğini günler önceden ihbar etmeli mi? Yoksa direkt SSK’dan alınan dilekçeyi mi vermeli? İşten ayrıldıktan sonra çalışabilir mi? Ne kadar süre sonra çalışmaya hak kazanır? Güneş KAYA

Cevap:
Eşiniz, yaş haddinden emekli olmak için aranan 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartlarını sağladığından işinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilir. Bunun için yapması gereken bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağı ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmekten ibarettir. Belirttiğimiz şartları sağlayan sigortalı, emekli olmak için aranan yaş dolana kadar çalışmama iradesiyle, kıdem tazminatı alarak işten ayrılıyor. Şayet eşiniz işten ayrılıp hemen çalışmaya başlarsa, işvereni kıdem tazminatının iadesini isteyebilir. Ancak, makul bir süre, örneğin 5-6 ay evde oturduktan sonra çalışmaya başlarsa sorun yaşamaz. Çünkü, işinden yaş dolana kadar çalışmama iradesi ile ayrılan sigortalının, oturmaktan sıkılarak iradesi çalışma yönünde değişebilir. Eşinizin, belirttiğimiz şekilde işinden ayrılması durumunda, işinden ayrılacağını daha önceden işverene bildirme (ihbar önelinde bulunma) zorunluluğu yok. Ancak, sigortalının çalıştığı işyerinin işlerinin aksamaması için iyi niyet kuralları çerçevesinde ayrılacağını işverene önceden bildirmesinde yarar var. Çünkü, öyle işler vardır ki çalışan aniden bırakıp gittiğinde işyeri, işveren, hatta diğer çalışanlar zarar görebilir. Sonuç olarak, bir zorunluluk olmamasına karşın, işten ayrılmanın önceden işverene bildirilmesi her iki taraf için de iyi olur.

Küçük esnafın iş sağlığı ve güvenliği masrafını Soyal Güvenlik Kurumu karşılayacak

Soru:
Kızımın yanında ayakkabı tamir işinde işçi olarak çalışıyorum. Kızıma Bağ-Kur’lu olduğundan Bağ-Kur, bana da SSK primi yatırılıyor. Biz küçük esnafız. Zaten SSK ve Bağ-Kur primini zor yatırıyoruz. Yılbaşında çıkacak çalışana doktor ve hemşire yasasıyla, biz de yıl sonu doktor ve hemşire tutacak mıyız? Güven SAVAŞKAN/İSTANBUL

Cevap:
30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu dahil, bir kişi çalıştıran tüm işyerlerini kapsama alıyor. İşyeriniz yasa kapsamında. Ancak, rahat olun. Yılbaşında ne işyeri hekimi ne iş güvenliği uzmanı ne de hemşire çalıştıracaksınız. Sizin gibi; 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ile kamu kurumlarında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2014’te yürürlüğe girecek. Ancak, bu tarihten sonra da bu kişileri çalıştırma zorunluluğunuz yok. İş sağlığı ve güvenliği hizmeti veren şirketlerden hizmet satın alabilirsiniz. Bakanlar Kurulu kararıyla da masraflarınızı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak. Sonuçta cebinizden para çıkmayacak. Yapacağınız iş, bir şirketle sözleşme yapmak.

Yetim aylığı açısından EmekliSandığı, SSK ve Bağ-Kur farkının izahı zor

Soru:
Emekli Sandığı emeklisi bir kadınım. Evli değilim. Vefat eden SSK’lı babamdan yetim aylığı alabilir miyim? K.ÜN

Cevap:
SSK emekli kız çocuğuna ölen anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamadığından, maalesef SSK’lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani siz SSK emeklisi, babanız da Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu şekilde SSK emeklisi olan ve Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum, sizi yanıltmasın.

8 Eylül 1999’da 18 yıl süresi olan kadın sigortalılar şanslı

Soru:
1 Şubat 1968 doğumluyum. 1 Ocak 1981’de SSK’lı oldum. 6000 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Elif ŞAHAN

Cevap:
8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla sigorta süresi olan kadın sigortalılar, bu tarihte uygulamaya konan ve emekliliği zorlaştırdığından ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla emekli olduğundan şanslı. 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süre sigortalı olduğunuzdan eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre; 20 yıl sigorta ve 5000 gün prim şartlarına tabisiniz. Şartları çoktan sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder