Tamer Heper İtiraz mümkün
HABERİ PAYLAŞ

İtiraz mümkün

Haberin Devamı

Trafik uygulaması sırasında alkolmetreyi üflemem istendi. Ben hijyene dikkat eden biriyim. Bu nedenle üflemeyi reddettim ama para cezası kesildi. Sonra hastaneye gittik orada 50 promilin üzerinde alkol çıktı bunun için de ceza kesildi. Zira bir süre önce yine alkol kontrolünde alkollü çıkmıştım. Şimdi ikinci ceza nedeni ile üflememe cezasını kaldırtabilir miyim? ● E.G.

Biliyorsunuz özel araç kullananların kanında 50 promilin üzerinde alkol tespit edilirse bu cezayı gerektirir. Sizinkinin ne seviyede olduğunu bilmiyorum. Ancak aşağıda daha yüksek tespite değineceğim.

Sizin için para cezası tayin olunmuş. Tayin olunan para cezalarına karşı 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilir. Doğrusu alkolmetreyi üflemeyi reddettiğinize göre itirazınıza olumlu bir yanıt alabileceğinizi sanmıyorum.

HAPİS CEZASI DA VAR

Geleyim ölçümlerde alkolün 100 promilin üzerinde çıkması haline. Bu durumda ise iş sadece idari para cezası ile kalmaz hakkınızda ceza davası açılır ve işin ucunda hapis cezası vardır.

Bizim Türk Ceza Kanununun 179’uncu maddesi var. Diyor ki, “Alkol veya uyuşturucu madde etkisi ile ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişiye üç aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir."

Kandaki alkol seviyesinin 100 promili geçmesi halinde de emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyeceği kabul edilir.

ALKOLSÜZ OLMAK ESASTIR

Elbette şu 50 promil ve 100 promil öyle cetvelle ölçülen uzunluklar gibi net sonuçlar vermez.

Şunu söylemek istiyorum. Her ne kadar özel araç kullanalar için sınır 50 promil ise de bünyesine göre bazılarında 50 promilin altında dahi araç kullanma riski yaratacak şekilde olumsuz etkisi olabilir. Bu husus bünyeden bünyeye değişir. Dolayısı ile elbette ki direksiyona geçerken alkolsüz olmak esastır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder