Gündem İttifak modelleri şekilleniyor: Çatı aday yok

İttifak modelleri şekilleniyor: Çatı aday yok

Paylaş
İttifak modelleri şekilleniyor: Çatı aday yok

Siyasette baş döndüren trafik sürerken, muhalefetin ittifak modelleri de şekillenmeye başladı. CHP’li Özel’in “Gül adayımız değil” açıklamasıyla Cumhurbaşkanlığı’nda çatı aday ihtimali çok azaldı, partilerin kendi adaylarıyla seçime girmesi ağırlık kazandı

BÜYÜK İTTİFAK SİMÜLASYONU


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile üçüncü kez bir araya geldi. Görüşmede, parlamentoda en az 301 sandalye için 7 partili ‘sıfır baraj ittifakı’ önerisi İYİ Parti heyetine simülasyonlarla anlatıldı. Akşener ise büyük ittifak yerine sağ ittifaktan yana olduğunu dile getirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i CHP Genel Merkezi’ne gelişinde Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek karşıladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Lideri Meral Akşener arasındaki görüşmeye İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, Genel Başkan yardımcıları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Ayfer Yılmaz ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Haluk Koç ve Muharrem Erkek ile İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu katıldı.


7 PARTİLİ SIFIR BARAJ


Görüşmede, CHP’nin milletvekili seçimleri için önerdiği 7 partili ‘sıfır baraj’ ittifakı konuşuldu. Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerine ilişkin yaptıkları, HDP’nin de içinde yer aldığı ve almadığı farklı ittifak formüllerini iki simülasyonla Akşener ve beraberindekilere gösterdi. Kılıçdaroğlu, parlamento seçimlerinde ‘cumhur ittifakı’ dışında kalan bütün partilerin içinde yer alacağı büyük ittifakın oluşturulması halinde en az 301 milletvekiliyle çoğunluğu elde edeceklerini anlatarak İYİ Parti’nin bu ittifakın içinde yer almasını istedi.


HDP’Lİ İTTİFAKA SOĞUK


Akşener bu önerilere, “Biz seçimlerde, İYİ Parti’nin, Saadet Partisi’nin ve Demokrat Parti’nin içinde yer alacağı bir ittifakın daha iyi sonuç vereceğine inanıyoruz” sözleriyle karşılık verdi. Akşener, HDP’siz ittifak önerisine de soğuk bakmadıklarını ifade ederek, öneriyi İYİ Parti yönetimiyle bir kez daha değerlendireceklerini ifade etti.
Meral Akşener, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki kararlılığını bir kez daha dile getirerek, “Her parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarır. Ben de aday olacağım. İkinci tura hangi partinin adayı kalırsa onu destekleriz” diye konuştu.


15 VEKİL TEŞEKKÜRÜ


Görüşmenin ardından iki lider kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı. Akşener, 15 milletvekilinin TBMM’de grup kurmak için İYİ Parti’ye geçmesi dolayısıyla teşekkür ziyaretinde bulunduklarını ifade ederek, “Çok kirli bir senaryoyu ortadan kaldıran bir sonuçla karşı karşıyayız ve Türkiye’de demokrasinin, milletin sesinin, hukukun üstünlüğünün gerçekleşmesi için gerekeni yapmak üzere onlar bir adım attılar” dedi. Akşener 100 bin imzayla İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adaylığını sürdürdüğünü ifade etti.


DEMOKRASİYE KATKI


CHP Lideri Kılıçdaroğlu da şunları söyledi: “Aslında bizim yaptığımız demokrasinin bu topraklarda yaşamasını sağlamaktı. Bir siyasi partiye karşı kumpas kurulması, onun seçimlere katılmaması için pek çok davranış sergilenmesi, bizim içimize sindireceğimiz bir olay değildir. Dolayısıyla bizim yaptığımız İYİ Parti’ye katkıdan çok daha öte, demokrasiye katkıdır.”


AKŞENER’E ADAYINI SÖYLEDİ


Görüşmede Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olarak belirlediği ismi Akşener’e söyledi. Akşener bu ismi kimseye açıklamayacağını aktardı. Görüşmede Gül konusu da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, “Basın üzerinden bizi yönlendirmeye çalışıyorlar. Biz Abdullah Gül’ü aday olarak göstermeyeceğiz” dedi. Akşener de “CHP’de Gül’ün çatı adayı olması noktasında çalışan isimler var. Bu kişiler toplumda CHP’li kimlikleriyle bilinen kişiler” karşılığını verdi. Akşener “Ben 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olacağım. Bir çatı altında olmayacağım. Bizim ittifakımız milletle” bilgisini Kılıçdaroğlu ile paylaştı.


DP İLE GÖRÜŞME


CHP heyeti, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile yaptığı görüşmenin hemen ardından, büyük ittifak teklifini Demokrat Parti’ye götürdü.


SAAT SAAT SICAK TRAFİK


09.00 AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi ziyaret etti.

10.00 HDP Parti Meclisi, cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere toplandı.

13.00 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.

14.00 SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret etti.

15.00 Akşener, partisinin Başkanlık Divanı’nı topladı.

15.00 CHP heyeti, DP’yi ziyaret etti.

16.00 CHP grubu, basına kapalı toplandı.

(Hürriyet)