Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Ivanka dünyanın yeni güzellik simgesi
HABERİ PAYLAŞ

Ivanka dünyanın yeni güzellik simgesi

Haberin Devamı

Donald Trump dünya politikasının şu aralar belki de en önemli siması. Kızı Ivanka Trump görünüşe göre onu geçmek üzere. Ivanka, babasından farklı olarak güzelliği ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Ivanka Trump yeni güzellik simgesi olarak başta Amerika olmak üzere dünyanın ilgi odağı haline geldi. Elbette, bu durum geçici bir moda özelliğini taşıyor. Çünkü anımsarsınız 50 yıl önce güzel deyince akla Elizabeth Taylor ya da Marilyn Monroe gibi isimler gelirdi. Son 10 yıla baktığımızda Jeniffer Lopez, Angelina Jolie konuşulurken yakın zamanda ise Kardashian kardeşler dünyanın güzellik simgesi olarak kabul ettiği isimler. Ancak modanın ruhu gereği hepsi zamanı gelince yerlerini daha yeni ve genç isimlere bırakıyorlar.

Ivanka dünyanın yeni güzellik simgesi

Güzel ve başarılı

Amerikalıların hayranlık duydukları Ivanka Trump, 35 yaşında üç çocuk annesi bir kadın. Ivanka, sadece dünya lideri babasının kızı olarak değil başarılı ve kendinden emin iş kadını imgesi ile beğenileri topluyor. Ancak son günlerde genç kadının güzelliği bu imgesinin önüne geçmiş durumda. En azından özellikle Amerikalı kadınların gözünde bu durum böyle.

Her şeyi istatistik olarak tutmaya meraklı olan Amerika’da kayıtlar gösteriyor ki, son aylarda plastik cerrahi kliniklerinde Ivanka Trump’a benzemek isteyen kadınlar, onu ‘burun’ ve ‘yüz’ estetiğini örnek olarak gösteriyor. Öyle ki bu durum dünya basınında da ilgi gördü ve haberlere konu oldu.

Sosyal medya bu tarz yönelimleri tetikliyor

Hastaların bu yaklaşımlarında sosyal medyanın etkisinin büyük oluğunu biliyoruz. Zaman zaman bana da ünlülerin fotoğraflarını gösterip “bu dudağı ya da burnu istiyorum” diye gelen hastalar var. Ancak bunun doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle etik olarak yanlışları içeren bir tutum. Hasta kendisini özdeşleştirdiği ünlünün beğendiği fiziksel özelliklerini taşımak isteyerek doğal ve doğru olmayan bir tercihte bulunuyor. Bunu hastaya gerekçeleri ile anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü herkesin kendi doğası ve güzelliği var.

Meselenin özüne baktığımızda; belirgin asitmetrik bozukluklar ya da sağlıkla ilgili sıkıntılar yaratan bir durum söz konusu değilse sırf hasta istiyor diye zaten cerrahi bir müdahalede bulunmak etik değil.

Hastalarla yaptığım görüşmelerde bu durumu açıklıkla dile getiriyorum. Yine de bu konuda ısrarı olan kişiler varsa akla ilk gelen soru kişinin ‘dismorfisi’ olup olmadığıdır. Dismorfisi olan hastalar, bedenlerindeki kusurları abartırlar ya da hayali kusurlar üreterek bunu takıntı haline getirebilirler. Böyle bir durumda psikolojik bir destek için ilgili birimleri öneriyoruz.

Daha önceki yazımda değinmiştim. Sosyal medyanın kişilerin güzellik algısı ve talepleri üzerinde ciddi etkisi var. Bu durum dünya tıp kurumlarının da gündeminde olan bir konu. Örneğin Instagram’ın Amerikan Plastik Cerrahi Derneği tarafından takip edilerek sahte plastik cerrahlar denetleniyor. BU güzel bir haber, çünkü insan sağlığı ticari bir malzeme olmamalı ve hafife alınmamalı.

Bu arada size bir de iyi haberim var. Amerika Plastik Cerrahi kayıtlarına göre kimsen ‘Donald Trump’a benzemek istemiyor. Zaten Donald’a benzemek için saçlarınızı geriye taramanız ve bolca bronzlaştırıcıyı rastgele sürmeniz yeterli gibi görünüyor.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder