Prof. Dr. Derin Kösebay Iyi bir korunma yöntemi ama...
HABERİ PAYLAŞ

Iyi bir korunma yöntemi ama...

Kadınların kullandığı doğum kontrol yöntemlerinden olan spiral güvenli bir yöntem ama bazen sorunlara yol açabiliyor. Spiral kullanımı zaman zaman kanamalara ve akıntıya neden olabiliyor. Bu yüzden kontrole gitmek şart

[[HAFTAYA]]

Rahim ağzı kanseri mi oldum?

39 yaşımdayım. Rahim ve bir yumurtalığım alındı. İki senedir akıntım var. Cinsel ilişkiden sonra çok az kan geliyor. Gittigim doktorlar enfeksiyon olduğunu söyledi. Bunun için antibiyotik ve fitil verdiler ama yine geçmedi. Şimdi rahim ağzı kanseri oldum diye korkuyorum. Siz ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahim alındıktan sonra o bölgede kanser çıkma olasılığı çokdüşük. Rahim alınması iki şekilde yapılır. Birinci metod: Sadece rahmi alıp rahim ağzını bırakmak (Günümüzde bu şekilde rahim ameliyatı çok az yapılmaktadır. Nedeni bırakılan rahim ağzından kanser çıkma olasılığıdır). İkinci yol ise günümüzde en çok kullanılandır; rahimi total olarak almak (Rahim ağzı ile beraber). Size yapılan ameliyat ilk tarife uyuyorsa bunu doktorunuzla konuşmalı ve smear testlerini her sene tekrarlamalısınız. Şüpheli durumlarda kolposkop denen aletle (görüntüyü 20-30 kere büyüten) vajinanın değerlendirilmesi lazım. Eğer rahim total olarak alınmışsa kanser olasılığı çok düşüktür. Kanama, akıntı gibi bir şikayet varsa önce smear test yapılmalı ve sonra tedaviye geçilmelidir.

Benden sürekli akıntı geliyor?

Hiç doğum yapmadım ama 2 kere kürtaj oldum. Acaba anne olamayacak mıyım? Şu an 24 yaşındayım ve anne olmayı çok istiyorum. Bir de benden sürekli akıntı geliyor ve kokuyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum yapmamış bir kadın kürtaj olursa çocuğu olmaz diye yaygın bir söylenti var. Bu aslında doğru değil. Binlerce kadın kürtaj olmuş ve sonra gebe kalıp doğum yapmıştır. Buradaki sorun şu: Eğer kürtaj esnasında veya sonrasında bir komplikasyon oluşursa daha önce çocuk sahibi olmuş biri için bu çok sorun olmaz. Ama doğum yapmamış birinde gebe kalma ile, ilgili bir sorun olursa iş çok daha fazla büyük görülüyor. Bunun yanında doğum yapmamış bir hastanın kürtajı belki biraz daha zor olabilir. Bütün mesele bu. Sizin kokulu akıntınıza gelince bir enfeksiyon olduğunu zannediyorum. Bunun için muayene almanız ve uygun bir ilaç kullanmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Akıntım neden çoğalıyor?

32 yaşındayım. Adet göreceğime yakın akıntım oluyor ve koku yapıyor. Adetimin bitmesine yakın kaşıntı başlıyor. Bu durum normal midir? Spiral kullanıyorum ondan olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, şikayetlerinizin bence nedenlerinden biri spiral. Spiral nekadar zamandır var? Spiral çok iyi bir korunma yöntemi ama zaman zaman ufak kanamalara, kokulu akıntılara neden olabiliyor. Doktorunuza başvurursanız vereceği 1-2 ilaçla sanırım şikayetleriniz düzelecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder