Pazar Postası İyi seks için altın rehber
Paylaş
İyi seks için altın rehber

İtalya'nın ünlü seksoloğu Alessandra Graziottin cinsellikle ilgili en çok merak edilen 12 soruyu cevapladı

Işıl Cinmen
isil.cinmen@posta.com.tr


1 - Haftada kaç kez seks yaparsak, “Evet bizim sağlıklı bir cinsel hayatımız var” demeye hak kazanırız?

25-50 yaş arasındaki tek eşli çiftler için konuşuyorum: İlk zamanlarda haftada üçdört kez seks yapmak doğaldır. Ancak birkaç yıl sonra bu sayının haftada ikiye düşmesi de aynı şekilde normaldir.

2 - Sekste en ideal süre ne kadar olmalı?

Öpüşmeyi, ön sevişmeyi hesaba katmıyorum. Vajinaya girişten boşalmaya kadar olan süreç dört ya da beş dakika olabilir. Yani ön sevişme ve artı beş dakika. Ancak ön sevişme hiç atlanmaması gereken bir konu. Erkek, kadının ihtiyaçlarını görmeli, ilgi göstermeli, öpmeli. Elbette boyut, sertleşme kalitesi, zamanlama, beceriklilik, yaratıcılık ve sevgiyi sevişmeye dönüştürmek… Bunların hepsi iyi seks için gerekli.

3 - Kaç dakikadan önce boşalmaya ‘erken’ diyoruz?

Uluslararası tanımlamayı kriter olarak kabul edersek, penisin vajinanın içinde kaldığı zaman, bize başlangıç girişi ile boşalma arasındaki zamanı verir. Ve süreyi ‘1 dakikadan az ise’ olarak kabul eder. Sağlıklı kabul edilen, aralıksız devam eden dört ya da beş dakikadır.

4 - Kadının zevk alması için seksin ne kadar sürmesi gerek?

Kadın orgazma ancak cinsel ilişki başladıktan 10 ila 20 dakika sonra ulaşabilir. Araştırmalara göre ideal bir cinsel ilişki 3 ila 13 dakika arasında sürer. Erkeğin orgazma ulaşması için ise kesintisiz iki dakika yeterlidir.

5 - Kadının orgazm olması için erkek neye dikkat etmeli?

Seks yaparken orgazm olmakta zorlanan kadınların çoğu mastürbasyon yaparken kolayca orgazm olur. Erkeğin, ön sevişmeden başlayarak her aşamada kadına ve sevişmeye odaklı kalması gerek. Erkek bencil olmamalı, kadının orgazm olması için çaba göstermeli. Erkek, kadının ihtiyaçlarını gözetirse, kadın rahat ve kendiyle barışıksa, kendi vücudunu tanıyorsa orgazm olmaması için bir sebep kalmaz.

6 - Ten uyumu diye bir şey var mı?

Var. Adı feromon. Feromon öz, biyolojik kokumuz. O koku kimliğimiz gibidir. Bağışıklık sistemi vasıtasıyla programlanır. İlişkilerimizi düzenler, tanımadığımız birinden çok etkilenmemizi mümkün kılar, karşı koyulamaz ten uyumunu bulmamızı sağlar.

7 - Feromonu nasıl algılarız?

Cinsel isteğin saf hali feromondan geçiyor. Feromonu algıladığımızı bilinç düzeyinde fark edemeyebiliriz. Bu bir erkeğin parfümünü beğenmek gibi değildir. Burnumuzun iç kısmındaki bir reseptör feromonu algılar ve beyne iletir.

8- Bir kadın 50 erkek içinden en yakışıklısını, akıllısını, güçlüsünü, karizmatiğini değil de feromonu kendine en uygun olanı seçebilir mi?

Aynen öyle. Feromon sayesinde, cinsel isteğin statü, görsellik, para, kültürel özellikler gibi bilinç düzeyinde önemli olan durumlarla bozulmamış kokusunu algılarsınız. Ama ondan sonra seçim size kalmış. Burnunuzu değil de gözünüzü dinleyebilir ve en yakışıklısını seçebilirsiniz. Ya da sosyal konumunu önemseyip en zengininden tahrik olursunuz. Fakat vücut yanlış tercihi hisseder. Burun ise, kimyasal haberleşmeyi eksiksiz bir şekilde yapar ve doğru kişiyi seçer. Fiziksel etkileşim biyolojiktir. Sosyokültürel önceliklerin, paranın yaşamda bir karşılığı vardır ama tende yoktur.

9 - Feromon etkileşimi karşılıklı mıdır?

Bu mesaj her zaman karşılıklı değildir. O erkek ya da kadın senin kokunu tanımayabilir.

10- Sekse düşkün olmayan kadınların durumu psikolojik mi yoksa hormonal mi?

Cinsel açıdan sorun yaşayan kadınların psikoloğa gitmeden önce kan tahlili yaptırmaları gerek. Çünkü kan düşüklüğü ve demir eksikliği isteksizlik yaratır. Bazı kadınlar adet dönemlerini gerçekten ağır geçiriyorlar. Kan düşüklüğü buna bağlı da olabiliyor. Çok fazla kanama oluyorsa, kadın anemikse, vajinasında ağrı, acı varsa önce hemoglobin testi yapılmalı. Çok basit ve bilindik yöntemlerle, dahiliye doktorunun kontrolü sayesinde etkili bir tedavi sağlanabilir.

11-Neden kadın seviştikçe daha çok bağlanırken, erkek sıkılmaya başlıyor?

Oksitosin seviyesi yüzünden. Oksitosin bağlılık hormonudur. Öncelikle, bebeklerimizle sağlıklı bir bağ kurmamızı sağlıyor. Kadınların doğum yaptıkları zaman bebekleriyle bağ kurmasını, süt vermesini sağlıyor. İlişkilerde de benzer bir işlev görüyor. Erkeklerde de var ama etkileşimleri farklı. Oksitosinin erkeklik hormonu testosteron ve kadınlık hormonu östrojen ile etkileşimi farklı oluyor.

12 - Acaba oksitosin yüzünden mi kadınlar seviştikten sonra sarılmak istiyor, erkekler de popolarını dönüp uyumak istiyor?

Evet. Cinsel ilişki sırasında oksitosin üretiliyor. Cinsellikte, dokunurken, orgazm sırasında da üretiliyor. Kadınlar, erkeklerden daha fazla duygu yoğunluğu yaşar. Testosteron agresyon ve isteği tetiklerken, östrojen bağlanmayı tetikler.

Haberin Devamı