Cumartesi Postası İyi yaşamak için 13 şifre

İyi yaşamak için 13 şifre

Paylaş
İyi yaşamak için 13 şifre

Basit ama etkili önlemlerle ömrünüze ömür katabilirsiniz. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu tüm vücudu koruyan önerileri sıraladı

1- Haftada 1100 kalori yakın: Bilim insanlarına göre, haftada 1100 kalori yakacak kadar egzersiz yaparak damar tıkanmasına ve hipertansiyona yol açan karın bölgesindeki yağ birikmesine engel olabilirsiniz.

Haberin Devamı

2- Yılda bir diyabet tahlili: Tip 2 diyabet, damar duvarının esnekliğini bozuyor, kanda pıhtılaşmayı artırıyor ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırıyor. Amerikan Diyabet Derneği kalp sağlığı için açlık kan şekerinin 100 mg/dl’nin altında olmasına dikkat çekiyor. Şikayeti olmasa bile 20 yaşın üzerindekilerin yılda bir diyabet testi yaptırması öneriliyor.

3-250 gram magnezyum: Fransız bilim adamları kanında yüksek düzeyde magnezyum bulunan erkeklerin, düşük olanlara kıyasla herhangi bir sebepten ölme riskinin yüzde 40 daha düşük olduğu bilgisini verdiler. Bu nedenle günlük öğüne 250 miligramlık bir magnezyum hapı eklemekte yarar var.

4-Günde 2-3 litre su için: Su, hücrelerin ve organların yaşaması için şart. Dolayısıyla her gün bol su içmeyi ihmal etmeyin. 60-70 kilo arasındaysanız günlük içmeniz gereken su miktarı 2 litredir. 90 kiloysanız bu rakam 3 litreye çıkar.

Haberin Devamı

5-15 dakika gülme molası: 15 dakikalık komik bir video izleyerek kalbinize giden kan akışını yüzde 50 artırabilir, damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilirsiniz.

6-Flor alımı dişler için önemli: 0-3 yaşta yeterli flor alımı, dişlerin çürümesini önlüyor. Çünkü bu dönemde yeterince alınan flor, dişlerin çürüğe direnmesini artırıyor.

7-15 dakika güneşlenin: Güneş iki ucu keskin kılıç gibi. Fazlası cilt kanserine neden oluyor ama vücudumuza gereken D vitaminin oluşmasında da anahtar rol üstleniyor. Bu nedenle her gün düzenli olarak 10-15 dakika güneşten faydalanın. Ayrıca sabah güneşe çıkmak da gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.

8-Belde sınır 88 santimetre: Bel çevresi kadınlarda 88, erkeklerde 98 santimi geçmemeli. Çünkü bu tip yağlanma, metabolizmada ciddi değişikliklere neden oluyor. Sözgelimi kalp damar hastalığı, hipertansiyon, kolesterol ve diyabet riski önemli ölçüde artıyor.

9-40’ından sonra check-up: Efor testi, checkup’da başvurulan yöntemlerden biri. Bu test, kalbin ritmi ve ileti bozukluklarını araştırmak amacıyla yapılıyor. Böylece kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebiliyor. 40 ‘tan sonra yılda bir kez kardiyolojik check-up’tan geçmeniz kalp sağlığınız açısından önemli.

Haberin Devamı

10-Diş temizliğine özen gösterin: Ağız sağlığı, kalp sağlığıyla birebir ilgili. Gündelik fırçalama ve diş ipi kullanımı, ömrünüzü 6-7 yıl uzatabilir.

11-Düzenli kalsiyum alın: Gün boyunca iki su bardağı süt ve iki kibrit kutusu kadar peynir tüketmelisiniz. İleri yaşlardaysanız az yağlı süt tercih edin. Menopozdaki kadınların ise günde 1200 miligram kalsiyum alması şart.

12-Tuzu azaltın: Fazlası ödem yapmakla kalmıyor, çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açıyor. Zararlarından korunmak için günlük tuz tüketiminin 6 gramı aşmaması gerekiyor. İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırma, daha az tuz tüketmenin kalp damar hastalıkları riskini dörtte bir, kalp krizi riskini de beşte bir oranında azalttığını ortaya koyuyor.

13-Sakinleşin: Yanlış beslenme, fiziksel aktivitesiz bir yaşam, obezite, sigara, alkol-uyuşturucu madde, riskli davranışlar ve yetersiz sağlık kontrolü dışında stres de sağlığı olumsuz etkiliyor. Stres kan basıncını yükselterek sakin insanlara göre kalp hastalıklarına yakalanma oranını 3 kat arttırıyor. Orta yaşta ise bu oran 6 kata çıkarak yaşam süresini kısaltıyor.

Haberin Devamı

(09.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)