Esra Karayel İyilikte karşılık bekleme
HABERİ PAYLAŞ

İyilikte karşılık bekleme

Haberin Devamı

Rumuz: Can Kardeş

İlişki Durumu: İlişkisi yok

İyilikte karşılık bekleme

Soru: Esra Hanım yazılarınızı ilgi ile okuyor ve çok faydalanıyoruz. Ben bir kamu kuruluşunda çalışıyorum. Üç kardeşiz bir ikiz kardeşim var ve birde benden küçük kardeşim var. İkiz kardeşim ve küçük kardeşim benden çok önce evlendiler. Ben çalışıyordum, kardeşlerime ve aileme çok katkım oldu. Küçük kardeşimin düğününü ve çocuklarının sünnet düğününü yaptım. İkiz kardeşim kız ve tek maaşları vardı onlara da yardım ettim. Ben maaşımdan para biriktirmeye çalıştıkça onlar evlenirken biz bankadan çeker sana veririz dediler ve onlara maddi olarak katkıda bulundum. İş gerçek olup iki çocuklu boşanmış birazda borcu olan kamu kuruluşunda çalışan bir bey çıktı karşıma. Onunla evlenmemi istemediler ve boşanmış olmasını borcunu ileri sürdüler. Ben bütün bunlara rağmen borcu varsa malı da var dedim evlendim. Kardeşimin eşi karışmak istedi ben sorunu çözerim dedim. Evlenme işi gerçeğe binince kimse bankadan para çekmedi ve ben bankadan para çektim evlendim. Herkes bir tarafa kaçtı. Çok şükür kendi çabamız ve annemin katkıları ile borcu azalttık beş yıldır mutlu bir evliliğimiz var. Fakat küçük kardeşim annemin ben onlara zamanında para verdim diye beni maddi olarak desteklemesini çekemiyor. Geçen kurban bayramında tartıştık. Küçük kardeşim beni hukuken de silmek istediğini söyledi ona yaptığım iki düğünü ve maddi imkanları unuttu. Düğünleri babamın parası ile yaptık dedi. Babam emekli işçiydi anca geçiniyordu yani ona düğün yapamazdı ben katkı sağladım. Diğer kardeşimde işime karışmayın ben çözerim dediğim için küstü. Yani beş yıldır evliyim ve kardeşlerimle küsüm. Annem de beni kabullenmelerini kabul etmezlerse gelmemelerini bizim bir arada olmamızı istediğini söyledi onlara yol verdi. Benim sizden istediğim kardeşlerimle bu durumu nasıl çözeriz. Annemin istediği gibi bir araya geliriz. Teşekkür eder saygılar sunarım.

Cevap: Sevgili okurum, kardeşlerin için yapılması gerekeni güzel bir şekilde yapmışsın. Genellikle bu tür hareketlerde bulunduğumuzda karşı taraftan beklemediğimiz bir davranış gördüğümüzde kırılırız. Oysa gerçek iyilikte karşılık beklemek yoktur. Tıpkı sevgi de olduğu gibi. Bir annenin çocuklarına olan sevgisini düşün. Yaramazlık yaptığında o sevgiden herhangi bir şey kaybolmuyor. Tabi ki bu söylediklerim onlar ne derse kabul et demek değil. Sadece onlarla iletişimde verdiğin parayı ya da yaptığın iyi şeyleri yüzlerine vurma. Bunu duymak onları kötü hissettirir. Psikolojik olarak geçmişteki zor durumlarını hatırlamak istemez insanlar. Özellikle de konu para olunca utanç duygusu hakim olur bilinçaltında. Güzel kardeşim sen bir adım at. Geçmişi bırak. Şuanı yaşa. Kardeşlerini bir araya topla ve geçmişle ilgili konuşma. Ailenin, kardeşliğin senin için ifade ettiklerini söyle. Yaptığın iyiliklerin sana geri dönüşü muhakkak olacaktır. Bunun kardeşlerinin tarafından olması gerekmiyor.




Rumuz: Dönence

İlişki Durumu: Belirsiz

İlişkiye dair korkularını bul

Soru: Esra Hanım ben hayatımda birisini istiyorum. Ama ilk başta etkilensem de sonrasın da olmuyor, istemiyorum. Daha doğrusu başkalarından da hoşlanabiliyorum. Bağlanmak istemiyorum. Sonuç olarak yine yalnızım. Niye böyle oluyor? Neden ilişki yaşayamıyorum. Aslında ev, aile hayatını seven biriyim. Yardımınıza ihtiyacım var.

Cevap: Sevgili okurum hepimiz hayatımızda birinin olmasını isteriz. Bunun için kriterler belirleriz. Nasıl bir ilişki istediğimizi düşünürüz. Ancak bunlar kadar önemli olan bir diğer konu da istediğimiz ilişkiye hazır olup olmadığımızdır. Birileri tanışıp etkilendikten sonra derinleşememen aslında şuan için ilişkiye müsait olmadığını gösteriyor. Yakınlaşmalar çoğu zaman derinlerde yatan korkularımızı ortaya çıkarır. Böyle olunca da genellikle uzak durmayı tercih ederiz. Sağlıklı, güzel, uyumlu bir ilişki istiyorsak korkularımızı bilmeli ve kaynağına inmeliyiz. Bana yakın bir ilişkide seni neler korkutuyor sorusunun cevabını yaz. Bunun üzerine düşün ve acele etme. Ortamın sessiz sakin olsun. Kendinle baş başa kal. İstediğin uzunlukta yazabilirsin.



Rumuz: Acaba

İlişki Durumu: Evli

Şüphe seni eşinden uzaklaştırır

Soru: Esra Hanım ben üç yıllık evliyim. Genel olarak pek sorunumuz yok. Arada tartışmalarımız oluyor. Son zamanlarda eşimin beni aldattığından şüpheleniyorum. Ben çalışmıyorum. İş toplantıları yemekleri oluyor. Bu eskiye göre daha arttı. Akşam geç geleceği zaman bana o gece zindan oluyor. Birkaç kere şakayla karışık bunu dile getirdim. Hiç aldırmadı. Telefonuna bakabildiğim zamanlarda kontrol ediyorum. Henüz bir şeye rastlamadım ama çok huzursuzum. Ne yapmalıyım? Ne olur bir yol gösterin.

Cevap: Sevgili okurum şüphe duyarak geçirdiğin her an, seni yaşadığın an’dan uzaklaştırır. Geçmiş ve gelecek arasında gidip gelirsin. Yaşam enerjin gider. Ve bir süre sonra aldatma kısır döngüsüne girdiğin için hayattan zevk alamaz hale gelirsin. Mutlu değilsek kimseyi mutlu edemeyiz. Bu durumda eşinle arandaki iletişim yavaş yavaş azalacaktır. İstediğin kadar eşinden şüphe duy, takip et ya da telefonlarını karıştır. Bu davranışların eğer seni aldatacaksa engel değil. Senin onu kafeste tutman da mümkün değil. Sevdiğin kişiye, sevgine güven. Günlerini, hayatını zevkle yaşa, vesvese ile değil. Kim ne yaparsa karşılığını görüre inan. İlişkinde bir eş, sevgili olarak yapman gerekenleri yap ve güzele odaklan.

6

Sıradaki haber yükleniyor...
holder