Siyaset İyimaya: Sıfır anayasa önerisi doğru
Paylaş
İyimaya: Sıfır anayasa önerisi doğru

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "sil baştan, sıfır anayasa" önerisinin doğru olduğunu, yeni anayasanın toplumsal sözleşmeye dayalı olması gerektiğini belirtti.

İyimaya, TBMM’de gazetecilerin, TÜSİAD’ın yeni anayasa önerisine ilişkin sorularını yanıtladı. İyimaya, sivil toplum kuruluşlarından herhangi birinin, anayasa konusunda proje, taslak üretmesinin takdir edilecek bir olay olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"Sil baştan, sıfır anayasa" önerisinin doğru olduğunu ifade eden İyimaya, darbe dönemi anayasalarının yürürlükten kaldırılması, toplumsal sözleşmeye dayalı bir anayasa olması gerektiğini kaydetti. İyimaya, "Bu toplumsal sözleşme; İyimaya’nın, TÜSİAD’ın dediği gibi değil, milletin dediği gibi olmalı. Onun için toplumsal sözleşmede millet iradesini arayan, 1960 Anayasası’nda o yapıldı, anket çalışmalarının yapılması lazım" dedi.

İyimaya, öneriye olumlu yaklaştığını, içerik değerlendirmesinin ise milletin iradesi ortaya çıktıktan sonra yapılması gerektiğini dile getirdi.

-"ANAYASA SİYASETÇİLERİN İŞİ"-

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de aynı yöndeki sorular üzerine, Türkiye’nin seçime gittiği bir dönemde, TÜSİAD’ın kendiyle ilgili konularda gündem oluşturmasını beklediğini kaydetti. Türkiye’de yolsuzluk, yoksulluk ve işsizliğin diz boyu olduğunu öne süren İçli, "TÜSİAD gibi bir kuruluşun, Türkiye’deki bu ciddi sorunlarla ilgili projeleri iktidarın önüne koymasını dilerdim. Sivil toplum kuruluşları, anayasa gibi bir takım olaylarda görüş bildireceklerdir. Ama anayasa bizim, siyasetçilerin işi. Tabii ki derneklerin, sivil toplum kuruşların görüşlerini dikkate alacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Halkın, siyasetçilerin çözmesi gereken türban konusunun maniple edileceğini, seçimde veri olarak kullanılacağını, toplumun belirli kesimlerinin bu nedenle tahrik edileceğini ifade eden İçli, TÜSİAD’ın tahrikten vazgeçmesi gerektiğini söyledi. İçli, "TÜSİAD, isteyerek belki yapmadı, bilimsellik adına yaptı ama zamanlama doğru değil" görüşünü dile getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay ise değiştirilmez maddeler üzerinde tartışma yaratmanın, sadece önerilerin, taslağın tartışılmasını sağlamak olacağını söyledi.

Okay, değiştirilmez, değiştirilmesi teklif edilemez maddeler üzerinde yaratılacak spekülasyonların sadece ilgi çekmek anlamında olduğunu savundu.