Magazin İzel'e klipteki resim için tazminat ödeyecek

İzel'e klipteki resim için tazminat ödeyecek

Paylaş
İzel'e klipteki resim için tazminat ödeyecek

Ressam Harun Antakyalı'nın halka açık resminin önünde klip çeken İzel, sanatçıya tazminat ödemeye mahkûm edildi

Şarkıcı İzel, ressam Harun Antakyalı’nın halka açık mekanda yer alan resmini izinsiz olarak klibinde kullandığı gerekçesiyle tazminata mahkum oldu.

Haberin Devamı

“Büyük yüzeylerin ressamı” olarak tanınan Antakyalı, 2001’de 20 bin kişi için düzenlenen yılbaşı eğlencesinde, Karaköy 4 nolu antreponun duvarına çizdiği 42 metrekarelik resminin sanatçı İzel’in klibinde yer aldığını fark etti.

Avukatı Ünsal Piroğlu aracılığıyla dava açan Antakyalı, tablosunun televizyon kanallarında yayımlanan “Kime zarar verdik” adlı şarkının klibinde izin alınmadan fon olarak kullanılması nedeniyle “telif haklarının mali ve manevi” olarak ihlal edildiği gerekçesiyle İzel’e karşı dava açtı. Davanın görüldüğü mahkeme, tablonun izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle şarkıcı İzel ile klibi yayınlayan Kral TV’yi açılan 2 ayrı davada toplam 24 bin lira tazminat ödemeye mahkum ederken, Türkiye düzeyinde yayınlanan bir gazetenin kültür ve sanat sayfasında ve ilgili televizyon kanalında kararın ilan edilmesine de hükmetti.

Haberin Devamı

İlk dava kararı Yargıtayın da onamasıyla kesinleşirken, Mahkemenin hükmettiği tazminatın uzun süredir ödenmemesi üzerine İzel’in bazı firmalardaki alacaklarına haciz konuldu. Harun Antakyalı’nın avukatı Piroğlu, yaptığı açıklamada, açtıkları 2 ayrı davada kazandıkları tazminatların yasal faizleriyle birlikte 80 bin TL’yi geçtiğini söyledi.

Hukukçular: Eser kanun ile korunur

Avukat Dr. Tuncer Özyavuz : “Bir kimse, herhangi bir eserinin izinsiz olarak ticari bir faaliyette kullanılmasından dolayı tazminat talep edebilir. Mahkeme tazminat kararı verirken ticari faaliyetin boyutunu, izinsiz eser üzerinden elde edilen ekonomik miktarı ve eserin mali değerini de hesaba katar. Ayrıca eser sahibi maddi olarak bir kayba uğramışsa bu da tazminat miktarına yansır. ‘Haksız zenginleşme’ olmaması, hakedilmeyen fahiş miktarda tazminat istenmemesi için bu noktalar özellikle dikkate alınır. Dolayısıyla mahkeme bütün bu unsurları dikkate alarak takdir hakkını kullanmıştır. Bu miktar fazladır ya da azdır diye bir yorum yapmak doğru olmaz.”

Avukat Ebru Bostancıoğlu: “Yağlı boya tablolar, duvar çalışmaları ‘güzel sanat eseri’ kapsamına girer ve bu eserler ‘Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ ile korunur. Eser sahibinin izni olmadan herhangi klipte ya da çalışma kullanılamaz. Ancak eser sahibiyle yapılacak bir anlaşma ve ondan alınan izinle olabilir. Esere verilen zarar ya da eser kullanılarak elde edilen kazanç tazminatın belirlenmesi de önemlidir. Ayrıca manevi zararı da söz konusu olabilir. Sanatçı eserinin bu şekilde gündeme gelmesini istemeyebilir. Çünkü eser üzerinde mutlak hak sahibidir.”

Haberin Devamı