Dünya İzlanda Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunu geri çekti

İzlanda Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunu geri çekti

Paylaş
İzlanda Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunu geri çekti

İzlanda 6 yıl önce yaptığı Avrupa Birliği üyelik başvurusunu geri çekti. Ülkenin Dışişleri Bakanı Gunnar Sveinsson, hükümetin bu kararını, ülkesini ziyaret eden AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics'e bir mektup vererek resmileştirdi

İzlanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Hükümet, İzlanda’yı artık aday ülke olarak görmemektedir ve bundan sonra AB’den bu karara uygun davranmasını talep etmektedir.

Haberin Devamı

Buna ilaveten yeni politikanın, önceki hükümetin AB katılım müzakerelerinde verdiği taahhütleri hükümsüz kıldığını vurgulamaktadır" ifadesi kullanıldı.

AB üyeliğine 16 Temmuz 2009’da başvuran İzlanda, katılım müzakerelerine 1 yıl sonra başlasa da 2013 yılında yapılan genel seçimlerde AB üyeliğine karşı çıkan sağ yelpazeden Bağımsızlık Partisi ve İlerleme Partisi’nin koalisyon kurup iktidara gelmesiyle tablo değişti.

Brüksel’in, 13 Eylül 2013’te AB üyelik müzakerelerini askıya alan İzlanda’yı bu kararından döndürme çabaları sonuçsuz kaldı. Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Bölgesi’ne dahil olan İzlanda, AB ile müzakerelerde en büyük anlaşmazlığı balıkçılık konusunda yaşadı.

Haberin Devamı

AB yetkilileri, aşırı avlanmakla suçladıkları İzlanda’dan sıkı kotalar kabul etmesini isterken, İzlanda balıkçılık konusunda daha tecrübeli olduğunu ve AB’nin kendi uygulamalarını esas alması gerektiğini savunuyordu.

Kuzey Atlantik ve Kuzey Buz Denizi arasındaki 320 bin nüfuslu ada devleti İzlanda, AB’nin kutup stratejisi açısından büyük önem taşıyordu.

AA