Ekonomi İzmir 2020 EXPO yarışından elendi

İzmir 2020 EXPO yarışından elendi

Paylaş
İzmir 2020 EXPO yarışından elendi

İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ilk turu başarıyla geçen İzmir ikinci turda 36 oy olarak elendi. Dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO 2020 için Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan oylamada kazanan şehir 116 oyla Dubai oldu. Ekaterinburg 47 oy aldı

Daha önce EXPO 2015'e aday olan ancak Milano'ya kaybeden İzmir, organizasyonu 2020 yılında Türkiye’ye getirmek için yarıştı.

EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi için Fransa'nın başkenti Paris'teki OECD binasında oylama yapıldı.

İlk tur oylamasında Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai 77, Rusya'dan Ekaterinburg 39, İzmir ise 33 oy alarak turu geçti.

Brezilya'nın Sao Paulo kenti ise 13 oyla elendi. İlk tur oylamasında 3 oy da boşa çıktı.

İzmir, Dubai ve Ekaterinburg ikinci turda yarıştı. İkinci tur oylamasında 36 oy alan İzmir elendi.

İkinci turda Dubai 87, Ekaterinburg ise 41 oy almayı başardı.

EXPO 2020 oylamasında üçüncü turda 116 oy alan Dubai kazandı. Ekaterinburg ise 47 oy aldı.

'RUSYA'YI DESTEKLEYECEĞİZ'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, EXPO 2020 oylamasının son turunda Rusya'nın Ekaterinburg kentini destekleyeceklerini bildirmişti.

TÜRKİYE'DEN ÇIKARMA

Tarihi oylama için Türkiye'den Fransa'ya adeta çıkarma yapıldı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Paris'te bulunuyor.

RESEPSİYON VERİLDİ


Oylama öncesinde İzmir Uluslararası Sergiler Bürosu, delegelere resepsiyon verdi. Çok sayıda bakanın da katıldığı resepsiyonda, bakanlar konuklarla tek tek ilgilendi.

Delegelerin oylarını İzmir lehine kullanmaları için son kulislerin yapıldığı gecede, konuklara Ege bölgesinin ünlü tarım ürünleri üzüm ve incir ikram edildi.

Türk kahvesinin de tadına bakan konuklar, klasik müzik eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadı.


Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, EXPO için son dönemde büyük mesafe kaydedildiği söyledi.

Çelik, "Biz de bundan sonrasında EXPO'ya ev sahipliği yaparak her dinden, her ırktan ve her kültürden insana fayda sağlayacak bir hizmette bulunmak istiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki dünyadaki her ülke elindeki imkanlar ölçüsünde insanlığın ortak faydası için elinden geleni yapmalıdır" şeklinde konuştu.

Resepsiyon sanatçı Sertab Erener'in konseriyle sona erdi.

Haberin Devamı