Gündem İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu Sayıştay’da beraat etti

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu Sayıştay’da beraat etti

Paylaş
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu Sayıştay’da beraat etti

Sayıştay'ın Temyiz Kurulu, Çankaya Otoparkı ihalesinin iptali kararıyla 1 milyon 544 bin 747 TL kamu zararına yol açıldığı iddiasıyla yapılan yargılamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun beraatine karar verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 2011 yılında yapılan operasyonlarla başlayan Başkan Aziz Kocaoğlu ve 128 kişinin yargılandığı davanın iddianamesine de Sayıştay raporlarına dayanarak giren, Çankaya Otoparkı ihalesinin iptali kararıyla ilgili iddialarla ilgili ikinci beraat kararı geldi.

İlk karar İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nden tarafından Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili ana davada Çankaya Otoparkı ihalesinin iptaliyle ilgili ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla ilgili gelmişti. Mahkeme, 27 Şubat’ta Kocaoğlu ve diğer yargılananlar hakkında beraat kararı verdi.


KAMU ZARARINA YOL AÇTIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ


Kocaoğlu, Çankaya Otoparkı ihalesiyle ilgili ikinci yargılamayı ise Sayıştay’da yaşadı. Davaya konu olan bu ihalede yıllarca otoparkı işleten belediye şirketi İzelman’a rakip çıkan özel bir firma 4 milyon 110 bin TL teklif vermiş, ancak Başkan Kocaoğlu’nun talimatıyla ihale iptal edilmişti. Otopark daha sonra mülkün sahipleri Büyükşehir ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 1 milyon 200 bin TL’ye İzelman’a kiraya verilmişti. Sayıştay denetçisi raporunda, Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait otoparkın ihalesinin iptali, ardından kiralanmasıyla gelirin düştüğü bu nedenle kamu zararına yol açıldığı iddia edildi.

Sayıştay 2011 yılındaki bu ihale iptaliyle ilgili Haziran 2016’da ’kamu zararı’ oluştuğu yönünde karar verdi. Sorumlulardan tahsili için ilam yayınlandı. Sayıştay’ın ilamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun otopark ihalesi iptali kararıyla 1 milyon 544 bin 747 TL kamu zararına yol açtığı yer aldı. Kocaoğlu, Sayıştay kararına karşı duruşma istemli temyiz başvurusunda bulundu.


'DELİLLER HUKUKA AYKIRI ELDE EDİLMİŞ'


Kocaoğlu, İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Çankaya katlı otoparkı ihalesiyle ilgili suçlamaların da yeraldığı Büyükşehir Belediyesi davasında 27 Şubat Pazartesi beraat etmesinden iki sonra 1 Mart’ta ise Ankara’da yapılan Sayıştay Temyiz Kurulu’nda, Çankaya Otoparkı ihalesi iptaliyle ilgili duruşmada savunma yaptı. Kocaoğlu, duruşmada İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararında etkili olan savcılık mütalasını da savunmasına ekledi.

Savcılık, delillerin hukuka aykırı elde edilmesinin yanı sıra ilgili kanun ve Sayıştay Genel Kurul kararları kapsamında, belediye başkanının ihaleyi iptal etmesinin hukuka aykırı bir yanı olmadığını vurgularken, ihaleye fesat karıştırma suçunun oluşmadığı kanaatini açıklamıştı.

OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİLDİ


Sayıştay Temyiz Kurulu’ndan karar haziran ayında çıktı. Kurul, oy çokluğuyla Başkan Aziz Kocaoğlu’nun beraatine karar verdi. Bu kararla Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne 2011 yılında yapılan operasyon sonrası yargılandığı davalardan beraat etti. Kocaoğlu, "Otoparkla ilgili yaptığımız işlemde bir kamu zararı oluşmadı. Sayıştay da bu kararı verdi. Berat ettik" dedi.

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)