Türkiye (Son Dakika) İzmir Aliağa Tüpraş rafinerisinde patlama: 4 ölü, 2 yaralı

İzmir Aliağa Tüpraş rafinerisinde patlama: 4 ölü, 2 yaralı

Paylaş
İzmir Aliağa Tüpraş rafinerisinde patlama: 4 ölü, 2  yaralı

Son dakika... İzmir’in Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ rafinerisinde, boş bir depolama tankının bakımı sırasında meydana gelen patlamada 4 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı

İzmir Aliağa'daki TÜPRAŞ rafinerisinin boş depolama tankında bakım yapıldığı sırada yüksek basınç nedeniyle patlama meydana geldi. 'İş kazası' olarak değerlendirilen olayda 4 işçi öldü, 2 işçi de yaralandı.


TANKTA 6 İŞÇİ VARDI


Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, bakım çalışması sırasında tankta toplam 6 işçi bulunduğunu, gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamada işçilerden 4'ünün öldüğünü, 2'sinin de yaralandığını söyledi.

Olayda hayatını kaybeden işçiler...


Kaymakam Yılmaz, Tüpraş Aliağa Rafinerisi'ndeki patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinde depolama alanındaki nafta tankında gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Şu an herhangi bir yangın ve yayılma riski yok. Adli bir vaka. Gerek polis, gerekse savcılık soruşturma başlattı. İçeride şu anda Valiliğimizin ekipleri, AFAD, itfaiye, zaten Tüpraş’ın kendi teknik donanımı yeterli bu konularda. Şu an üretim devam ediyor. Ancak, içeriye araç girişi yok" dedi.


1.5 YILDIR BAKIMDAYDI


Kaymakam Yılmaz, patlamanın meydana geldiği 10 bin metreküplük nafta tankının, 1.5 yıldır bakımda olduğunu, bugün son kontrollerinin yapılıp, üretime dahil edilmesi planlanırken patlamanın yaşandığını kaydetti.

4 kişinin yaşamını yitirdiği patlamada yaralanan 1 kişinin Menemen Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındığı belirten Kaymakam Yılmaz, 1 işçinin daha etkilendiğini, ancak yaralı olarak kabul edilmediğini söyledi.


Hayatını kaybeden işçilerin yakınları sinir krizleri geçirdi


'İŞ KAZASI'


Yılmaz, yaşanan olayın dışarıdan bir müdahale ya da saldırı sonucu olmadığını, bunun bir iş kazası olarak değerlendirildiğini ifade etti.




Olayın ardından TÜPRAŞ'ın giriş ve çıkışları kapatıldı. Büyük tankerlerin bölgeye girişine izin verilmedi. O bölgedeki işçiler de daha güvenli bir alana çekildi.


TEMİZLİK VE KAYNAK YAPILIYORDU


Doğan Haber Ajansı (DHA) İzmir Muhabiri Taylan Yıldırım ise, patlamayla ilgili şu bilgileri verdi:

Patlama, 09:25 sıralarında tankların bulunduğu bölgede meydana geldi. İşçiler tankın içinde hem temizlik hem de kaynak yapıyorlardı. Bu sırada da tank içerisindeki kimyasal maddelerin reaksiyon göstermesi sonucu patlama meydana geldi. Yapılan araştırmalarda ilk elde edilen bilgiler bu yönde. Patlama sonrasında ağır yaralanan 4 işçi hayatını kaybetti.



TÜPRAŞ'TAN AÇIKLAMA VAR


Patlama sonrası Tüpraş'tan yapılan açıklamada, "Bugün saat 09.25 'te Tüpraş İzmir rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana gelmiştir Rafineri teknik ekiplerince olaya müdahale edilmiştir. Gerekli açıklama kamuoyuyla paylaşılacaktır" ifadesi kullanıldı.


ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU


Daha sonra yapılan açıklamada ise, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen yüklenici firma çalışanlarımız Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere hayatını kaybetmiş, yaralı Halil İbrahim Kavlak’ın ise tedavisine devam edilmektedir" denildi.

YARALI İŞÇİNİN DURUMU İYİ


Patlama ardından Menemen Devlet Hastanesi’ne kaldırılan kaynak işçisi 33 yaşındaki Halil İbrahim Kavlak’ın tedavisi sürüyor. Evli ve 3 çocuk babası Kavlak’ın patlama sırasında dışarıda olduğu ve gazdan etkilendiği öğrenildi. Hayati tehlikesi bulunmayan işçinin amcasının oğlu İlyas Kavlak, haberi televizyondan gördüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Gece vardiyasında bir fabrikada çalışıyorum. Sabah eve geldim ve haberi televizyondan öğrendim. Amcamın oğlunun yaralandığından haberim yoktu. 4 işçinin öldüğünü söylüyorlardı. Sonra yaralandığı haberi geldi. Ben de hastaneye geldim. Durumu iyi, hayati tehlikesi yok, sadece gazdan etkilenmiş. Kendisi kaynakçı. Olay sırasında tankın içinde değilmiş."

ALİAĞA RAFİNERİSİNDE 1353 KİŞİ ÇALIŞIYOR


TÜPRAŞ verilerine göre Aliağa Rafinerisi'nde 1353 kişi çalışıyor. 1972 yılında 3 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesiyle üretime başlayan İzmir rafinerisi, önemli kapasite artırımları ve ünite modernizasyonlarıyla gelişerek 1987 yılında 10 milyon ton/yıla ulaştı. 2007 yılında destilasyon kapasitesindeki revizyonlar da göz önüne alınarak rafinerinin ham petrol işleme kapasitesi 11 milyon ton/yıl olarak tescil edildi. Verilere göre, İzmir Rafinerisi’nde, 2016 yılında 7,3 milyon tonu yurt içine olmak üzere toplam 10,4 milyon ton ürün satışı yapıldı.

BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI


Aliağa Tüpraş tesislerinde sabah saatlerinde yaşanan patlamayla 4 çalışanın hayatını kaybetmesi, 2 çalışanın da yaralanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun talimat vermesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3 başmüfettiş ve 1 müfettiş de görevlendirildi. (Hacer Boyacıoğlu/HÜRRİYET)



Haberin Devamı