Yaşam İzmir'e dikilen Nasreddin Hoca heykeli kriz yarattı

İzmir'e dikilen Nasreddin Hoca heykeli kriz yarattı

Paylaş
İzmir'e dikilen Nasreddin Hoca heykeli kriz yarattı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş Uzundere’deki bir parka dikilen Nasreddin Hoca heykeline isyan etti. Nasreddin Hoca'nın Akşehir'in simgesi olduğunu söyleyen Ekrem Demirtaş bu heykelin kaldırılıp yerine yerine İzmir’in simgesi olabilecek bir yapının konulmasını istedi

İzmir Uzundere'deki parka koskoca Nasreddin Hoca heykelinin neden inşa edildiğini bilmediklerini söyleyen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,"Mutlaka bir şey yapılacaksa Atatürkçü İzmir’e büyük bir Atatürk heykeli yakışırdı. Her ne kadar İzmir bir hoşgörü kenti ise de bu şehrin tarihinde yer almayan bir simgenin kullanılmasını doğru bulmuyoruz.Nasreddin Hoca heykeli buradan kaldırılmalıdır" dedi.

"YAKIŞACAĞI YER AKŞEHİR'DİR"

Ekrem Demirtaş, Akşehir’de yaşadığı kabul edilen Nasreddin Hoca’nın İç Anadolu’nun ve Türk edebiyatının önemli kültürel bir figürü olduğunu belirterek "Nasreddin Hoca, yaşamını sürdürdüğü Akşehir’le anılmaktadır. 1959 yılından bu yana Temmuz ayında Akşehir’de Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenleniyor. Dolayısıyla Nasreddin Hoca heykelinin yakışacağı yer Akşehir’dir" değerlendirmesinde bulundu.

"HOMEROS İZMİR'İN SİMGESİDİR"

Ekrem Demirtaş marka kentlerin en önemli özelliğinin dünyanın kabul ettiği, ilgi gösterdiği farklılıkları, zenginlikleri ve simgeleri ile ön plana çıkmaları olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir için de tanınırlığı, bilinirliği açısından çeşitli simgeler söz konusudur. Örneğin II. Abdülhamit’in 1901 yılında yani tahta çıkışının 25 yılı şerefine Mehmet Said Paşa tarafından yaptırılan, üzerindeki saati ise Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilen İzmir Saat Kulesi, şehrin merkezinde yer alması nedeniyle simge bir yapı olmuştur. Örneğin destanlarında Aiol ve İon lehçesini birlikte kullandığı için bilimsel olarak Smyrnalı (İzmirli) olduğu kabul edilen Homeros İzmir’in simgelerinden biridir. Bu simgeleri yaşatmanın en önemli yolu ise belediyelerin projelerinde, yayınlarında bu simgeleri kullanması, vurgu yapması ve yer vermesidir."

Haberin Devamı