Ekonomi İzmir gözünü dünyaya çevirdi

İzmir gözünü dünyaya çevirdi

Paylaş
İzmir gözünü dünyaya çevirdi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin en büyük üç ekonomisinden biri olan İzmir'in, dünyanın en zengin 100 kenti arasına girdiğini söyledi

ZENGİN KENTLER ARASINDA

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in, İstanbul ve Ankara ile Türkiye’nin en büyük üç ekonomisinden biri olduğunu söyledi. İzmir’in, Türkiye ekonomisinin dışa açık, önemli merkezlerinden olduğunu belirten Ekrem Demirtaş, “İzmir binlerce yıllık ticaret geleneği ve liman kenti kimliği, 19 organize sanayi bölgesi ile dinamik bir ekonomik yapıya sahip. Ayrıca uluslararası araştırma şirketi PricewaterhouseCoopers’ın yaptığı araştırmaya göre dünyanın en zengin 100 kentinden biri” dedi.

İHRACATÇILAR ETKİLENDİ

Ekrem Demirtaş, İzmir’deki verimli toprakların sanayi ve ticaretin yanı sıra tarım ile tarıma dayalı sanayinin de gelişimini sağladığını anlattı. İzmir’de ekonomiye tekstil, hazırgiyim, gıda, kimya, dış ticaret, turizm, makine, tarıma dayalı sanayi, demir-çelik sektörlerinin yön verdiğini ifade eden Ekrem Demirtaş, “Kriz, ihracat yapan kentleri daha çok etkiledi. Bu sebeple özellikle ihracat yapan firmalarımız üzerinden tüm İzmir krizden oldukça etkilendi” diye konuştu.

2010 TEMASI ‘DÜŞTEN EYLEME’

“İzmir’i bir marka kent, bir dünya kenti yapmak istiyoruz” diyen Ekrem Demirtaş, bu hedefe ulaşmak için daha önce hazırlanan stratejik planlar doğrultusunda yapılan çalışmaların bir devamı olarak 2010 çalışma programını ‘Düşten Eyleme’ temasıyla hazırladıklarını söyledi. Ekrem Demirtaş, “Programda ‘Düşten Eyleme Turizm’ önemli bir yer tutuyor. İzmir’in büyük turizm potansiyelini canlandıracak çalışmalar yapacağız. Ayrıca İzmir’de yeni bir kruvaziyer limanı ile lojistik merkez kurulması da önemli projelerimiz arasında” dedi.

EKONOMİDEKİ ÇIKIŞ ZAYIF

Demirtaş, “İzmir Alsancak Limanı’nın özelleştirme sürecinin tamamlanması, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın devreye girmesi ile İzmir ticaretinin daha çok gelişeceğine inanıyoruz” dedi. Krizde çek ve senetlerini ödeme güçlüğüne düşen firmaların diğer bir sorun olduğunu ifade eden Ekrem Demirtaş, “Türkiye’de protestolu senet tutarı, 2009’da 7.7 milyar TL idi. Bu rakamın 460 milyon TL’si İzmir’de. Bugün İzmir ekonomisinde de ülkemiz ekonomisine paralel olarak bir çıkış var ama temposu zayıf” diye konuştu.

NAKİT FUAR TEŞVİKİ VERİYOR

Ekrem Demirtaş, İzmir Ticaret Odası’nın krize bağlı olmaksının üyelerinin gelişimi için çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Türkiye’de üyelerine nakit fuar teşviki veren ilk ve tek oda olduklarını belirten Demirtaş, İzmir Ticaret Odası’nın üyelerin 12 metrekareye kadar stand bedelinin yarısını ödediğini kaydetti. Demirtaş şöyle konuştu: “Üyelerimizi yurtiçinde ve yurtdışında fuarlara taşıyoruz. Dış pazarlara açılmak isteyenlere her türlü desteği veriyoruz. Ayrıca eğitim programları düzenliyoruz.”

BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

İşsizliğin, kentin en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu: “2008’de Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 11 iken İzmir’de yüzde 11.8 oldu. Kentimizin ülke ekonomisine en büyük katkıyı yaptığı alanlardan biri de dış ticaret. 2009’da ülke ihracatında yüzde 22, İzmir’de ise yüzde 33 düşüş yaşandı. Geçen yıl kentimizde gümrüklere göre ihracat 14.3 milyar dolar, ithalat 16.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İzmir’in dış ticaret dengesi eksi 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

KREDİLER İÇİN ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU

Krize özel çalışmalar da yaptıklarını anlatan Ekrem Demirtaş, krizde üyelerin sorunları ve talepleri için özel bir birim oluşturduklarını söyledi. Demirtaş, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) 100 milyon TL tutarındaki kredilerinden üyelerimizin yararlanması için, üyelerimizin işlemlerini de yapacak özel bir birim oluşturduk. 2010’da da üyelerimizin sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan, özel uygulamalarımız devam edecek” dedi.

2

Haberin Devamı